Dostupni linkovi

Vučić sa Jenčom o Zajednici opština sa srpskom većinom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 18. juna Miroslava Jenču, pomoćnika generalnog sekretara UN za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku, i "izrazio zabrinutost zbog nastavka jednostranih poteza Prištine, kojima se vrši konstantan pritisak na srpsko stanovništvo".

Kako je napisao na svom Insagram profilu, Vučić je sa Jenčom razgovarao i o ulozi Ujedinjenih nacija (UN) u stabilizaciji prilika i očuvanju mira u regionu, ali i na globalnom planu.

"Detaljno sam informisao uvaženog sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji i izrazio zabrinutost zbog nastavka jednostranih poteza Prištine, koji za cilj imaju konstantan pritisak na srpsko stanovništvo, uz grubo kršenje svih prava koja predstavljaju i temeljne vrednosti samih Ujedinjenih nacija", stoji na Instagramu predsednika Srbije.

On je istakao potrebu za što hitnijim formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom i ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma.

"Naglasio sam kritični značaj poštovanja Rezolucije 1244 SB UN i ključnu ulogu UNMIKa u skladu sa mandatom koji je ovoj misiji poveren u cilju očuvanja mira, ali i zaštite prava Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji, u čemu ćemo, kao i do sada, pružati svu neophodnu pomoć i podršku", naveo je Vučić.

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom Kosovo i Srbija su dogovorile Briselskim sporazumom 2013. godine, ali vlasti na Kosovu oklevaju da sprovedu sporazum, strahujući da bi ovlašćenja Zajednice mogla da utiču na funkcionalnost države.

Dve zemlje vode pregovore o normalizaciji odnosa od 2011. godine, ali desetine postignutih dogovora nisu implementirane na terenu.

Međunarodna zajednica je pojačala pritisak na Kosovo da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, dok od Srbije traži da de facto prizna Kosovo.

Obe stavke su predviđene i Ohridskim sporazumom, koji je dobio usmenu saglasnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

XS
SM
MD
LG