Šesnaest žena za 16 dana aktivizma

Cilj izložbe "16 žena" je da se ukaže na psihološko nasilje koje često ostaje nevidljivo i nepriznato, kao i da se podstaknu žene na hrabrost i snagu da se tome odupru.

Portret spisateljice Minje Marđonović.
Među 16 žena čije su fotografije deo izložbe nalaze se spisateljice, novinarke, sportistkinje, glumice iz Srbije.

"Zadovoljstvo mi je da sam deo jedne ovakve izložbe na kojoj su učestvovale izuzetne žene ostavivši na fotografijama deo svoje duše i pokazujući razumevanje za one koji prolaze kroz nasilje, ali dajući i podstrek da iz njega izađu", rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE), novinarka Branislava Antović Aleksić.

Portret novinarke Branislave Antović Aleksić na izložbi "16 žena".

Na fotografijama: reperka Ivana Rašić Sajsi MC i glumica Milica Janevski. Izložba takođe ima za cilj da se širi svest o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama i da promoviše rodnu ravnopravnost i ljudska prava.
 

"Ja ne poznajem nijednu ženu koja u toku svog života nije pretrpela bilo koji vid nasilja, da li fizičkog ili psihičkog", rekla je novinarka Aida Đedović, čiji je portret deo izložbe "16 žena".

Portreti spisateljice Marije Ratković i glumice Vesne Čipčić. Izložbu je u okviru globalne kampanje "16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama" organizovala ambasada Švedske, u saradnji sa Fabrikom fotografa i Aleksandrom Crnogorcem.
 

Izložba "16 žena" biće otvorena u Kulturnom centru Beograda do 11. januara 2024. godine.