Španska desnica vodi u anketama ispred levice uoči izbora

Glasanje na prethodnim parlamentarnim izborima u Španiji 2019.

Finalna ispitivanja javnog mnjenja dozvoljena španskim zakonom uoči opštih izbora 23. jula pokazala su da je konzervativna Narodna partija (PP) daleko ispred vladajućih socijalista, ali joj je u najmanju ruku potrebna podrška krajnje desnice Voks za parlamentarnu većinu.

Prema glavnim španskim anketarima, kojima je od utorka zabranjeno da objavljuju ankete, PP bi dobila između 131 i 151 mesto u donjem domu od 350 poslanika, što je manje od kvalifikovane većine od 176.

Dok su neke ankete pokazale da čak i sa Vok-om desnica može imati problem da ostvari neophodnu većinu, u svim preostalim istraživanjima koja su objavili u ponedeljak GAD3, 40db, IMOP, Sigma 2 i Simple Logica - pokazuje da PP dobija 140 a i Voks 36 mesta što bi bilo dovoljno za formiranje vlade.

Španska socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sančeza može da računa na između 98 i 115 mesta.

Hipotetički savez između PP i antiimigracionog, antifeminističkog Vokaa rezultirao bi izborom lidera PP Alberta Nunjez Feija za premijera, ali mnogo će zavisiti od toga ko će biti treći u nizu provincija i koliko će biti izabrano poslanika nekoliko regionalnih partija, koje podržavaju Sančesovu manjinsku koaliciju u poslednje četiri godine.

Nacionalni savez PP-Voks omogućio bi ulazak u vladu krajnje desnice po prvi put od usvajanja sadašnjeg ustava 1978. nakon četiri decenije diktature Franciska Franka.

Voks je skoro izjednačen sa Sumarom, novim savezom grupa krajnje levice koji uključuje Podemos, manjeg koalicionog partnera u aktuelnoj Sančezovoj vladi. Prema anketama, Sumar bi dobio između 25 i 39 mesta u parlamentu.

U mnogim izbornim okruzima, treće mesto je ključno jer četvrtoplasirana stranka generalno ne uspeva da dobije poslaničke mandate.

Sančez, koji se i dalje nada da će imati dovoljno podrške u parlamentu za formiranje vlade, otkazao je u ponedeljak deo svog dnevnog reda u Briselu kako bi se pridružio predizbornom skupu u gradu Ueska na severoistoku zemlje, gde se njegova partija bori da dobije dodatno mesto.

Sumar i PSOE su rekli da nameravaju da ponovo stvore vladajuću koaliciju.

Feijo je neodređen da li će sklopiti postizborni savez sa Voksom, iako su se udružili u nekoliko regiona i mnogim opštinama nakon lokalnih izbora 28. maja, na kojima je vladajuća koalicija doživela poraz.

Sančez je raspisao vanredne izbore 29. maja, očigledno nadajući se da će nadmašiti PP i naterati je na kampanju, dok je takođe pregovarao o neprijatnim koalicionim sporazumima sa Voksom u pojedinim regionima.


Izvor: Reuters