Šef diplomatije Srbije: Licemeran i ciničan ton Ministarstva Crne Gore

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković tokom intervjua za Agenciju EFE u Madridu, 4. maj 2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je iznenađen "licemernim i ciničnim tonom" saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

To Ministarstvo saopštilo je 21. juna da Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je usvojila Skupština Crne Gore nije usmerena protiv nijednog naroda i nijedne države, a ponajmanje protiv srpskog naroda i Srbije, kao i da ponašanje srpskih zvaničnika nakon usvajanja tog dokumenta ne sme biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa.

"Smatram da je neumesno u istom saopštenju pozivati se na prijateljstvo i bratstvo građana Crne Gore i Srbije, a onda iznositi odbranu dokumenta čija se zlonamernost prema srpskom narodu ne može opovrgnuti nikakvim naknadnim čitanjima i objašnjenjima", naveo je Selaković u pisanoj izjavi.

Pročitajte i ovo: Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova zabrinuto zbog poziva Ivice Dačića SPC

On je naveo je da je "zaklanjanje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore iza fraza o nepostojanju kolektivne odgovornosti za zločine" apsurdno, jer "crnogorski parlament nije personalizovao svoju osudu događaja u Srebrenici, čime je, iako se tvrdi suprotno, nedvosmisleno pokušao da stigmatizuje čitav srpski narod".

On je dalje naveo da su “pridike na račun srpskih medija i predstavnika vlasti oličenje unutrašnjih problema Crne Gore u koje se Srbija nije mešala niti će se mešati".

Pročitajte i ovo: Vučić: Dok sam ja predsednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

Skupština Crne Gore je 17. juna glasovima 40 poslanika opozicionih partija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, dve stranke socijaldemokratske orijentacije i manjinskih partija uz glasove vladajućih - Građanskog pokreta URA i Demokrata - usvojila Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.