Češki premijer za preseljenje ambasade u Jerusalim u znak podrške Izraelu

Češki premijer Petr Fiala

Češka bi mogla da premesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim iz Tel Aviva "za nekoliko meseci" kako bi iskazala podršku Izraelu, izjavio je premijer Petr Fiala u četvrtak, 12. oktobra.

Fiala je u parlamentu rekao da će o toj mogućnosti razgovarati unutar vladajuće koalicije, nakon što su militanti Hamasa u subotu izveli najsmrtonosniji napad na civile u istoriji Izraela.

"Verujem da je situacija sada takva da bi trebalo da je ubrzamo kako bismo nedvosmisleno podržali Izrael", rekao je Fiala na pitanje o potencijalnom potezu.

"To je pitanje koje se može rešiti za nekoliko meseci, a ne godina i ne nedelja", rekao je on, samo nekoliko dana nakon što je njegov ministar spoljnih poslova upozorio na posledice takvog poteza, rekavši da bi to bilo nezakonito i takođe rizično u ovom trenutku.

Češka je otvorila diplomatsku kancelariju u Jerusalimu 2021. godine, što je izazvalo proteste Palestinskih vlasti i Arapske lige.

Fiala, lider Građanskih demokrata desnog centra, rekao je da će odluka morati da bude pažljivo pripremljena da ne bi iznenadio koalicione partnere, kao i da se treba pozabaviti bezbednosnim pitanjima.

Izraelska vlada smatra Jerusalim večnom i nedeljivom prestonicom zemlje, iako to međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci žele istočni Jerusalim – koji je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. i kasnije anektirao u potezu koji nije međunarodno priznat – kao glavni grad buduće palestinske države.

Češka, dugogodišnja pristalica Izraela, bila bi druga zemlja NATO-a koja je premestila svoju ambasadu u Jerusalim posle Sjedinjenih Država, koje su to učinile 2018. pod administracijom Donalda Trampa.

Pročitajte i ovo: Ambasada SAD u Jerusalimu: Posledice Trampovih poteza

Ona bi bila prva država Evropske unije koja bi premestila svoju ambasadu.

"Ne mislim da bismo morali da nastavimo u konsenzusu sa svim zemljama EU, koji nikada ne bismo postigli u slučaju Izraela", rekao je Fiala.

Međutim, ministar inostranih poslova Jan Lipavski iz liberalne Piratske partije -- koji je u utorak postao prvi šef diplomatije koji je posetio Izrael i pokazao solidarnost -- rekao je ove nedelje da ne postoje uslovi za premeštanje ambasade.

On je istakao da bi to bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, narušilo evropsko jedinstvo kada je neophodno zbog ruske agresije u Ukrajini i predstavljalo bezbednosnu pretnju češkim diplomatskim misijama.

Predsednik Petr Pavel je takođe rekao da nije vreme za debatu o preseljenju ambasade dok Izrael vodi rat.

Izvor: Reuters