Ćerka ubijene aktivistkinje Estemirove krivi 'sistem' Putina i Kadirova

Lana Estemirova je imala 15 godina kada je njena majka, aktivistkinja za ljudska prava Natalija Estemirova, oteta u čečenskoj prestonici par sati pre nego što je pronađena mrtva.

Natalija Estemirova, poznata ruska aktivistkinja za ljudska prava, nestala je 15. jula 2009. godine i njeno telo izrešetano mecima je pronađeno nekoliko sati kasnije. Njena ćerka ukazuje na, kako kaže, "ceo sistem" koji je doveo do njene smrti.

Ćerka Natalije Estemirove, ruske aktivistkinje za ljudska prava koja je oteta i ubijena pre deset godina, za smrt majke krivi predsednika Vladimira Putina, lidera Čečenije i "ceo sistem koji su napravili", piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Lana Estemirova (25) u intervjuu za Karent tajm (Current Time) rekla je takođe da se slaže s ruskim istraživačkim novinarima koji kažu da je otmica njene majke 15. jula 2009. povezana s njenim naporima da se ispita policijsko odeljenje u Čečeniji koje je navodno otimalo civile.

Nekoliko sati posle nestanka u čečenskoj prestonici Groznom, gde je oteta ubrzo pošto je ujutro izašla iz svoje stambene zgrade, mecima izrešetano telo Natalije Estemirove je pronađeno u susednoj Ingušetiji.

"Jedina stvar koju sam joj uvek govorila jeste da bude pažljivija", rekla je Lana Estemirova 14. jula u intervjuu za Karent tajm, medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji s Glasom Amerike. "Uvek sam je molila da ne dovodi sebe u opasnost, tako da je uvek govorila gde ide".

Natalija Estemirova je vodila kancelariju ruske organizacije za ljudska prava Memorijal u Groznom i bila je poznata po svojim tekstovima i aktivizmu po pitanju kršenja ljudskih prava u Čečeniji i susednim regionima na severnom Kavkazu.

Ona je među sve većem broju aktivista, novinara i istaknutih političkih ličnosti koji su umrli ili nestali pod sumnjivim okolnostima. U skoro svim slučajevima, policijske i pravosudne službe nisu identifikovale ili uhapsile organizatore, već su pritvarali osumnjičene na nižem nivou, poput osoba koje su pucale ili vozača za bekstvo.

Ruska aktivistkinja za ljudska prava Natalija Estemirova u čečenskoj prestonici u septembru 2004.

Ruske i međunarodne organizacije za ljudska prava ponovo su ukazali na to na godišnjicu ubistva Natalije, optužujući ruske vlasti što nikoga nisu privele pravdi.

Njena ćerka Lana, koja sada živi u Velikoj Britaniji, rekla je za Karent tajm da krivi Putina, kao i Ramzana Kadirova, koji je na čelu Čečenije više od deset godina i koji je više puta optuživan da je nadzirao ili odobravao kršenja ljudskih prava u tom južnom ruskom regionu.

"Reći ću samo ko je sve kriv za to: treba kriviti Putina, Kadirova i ceo sistem koji su napravili u poslednjih 20 godina", rekla je ona.

To je "sistem u kojem ne možete govoriti istinu bez posledica, sistem u kojem ne možete kritikovati delovanje ili nedelovanje vlasti", rekla je ona. "Kriv je ceo sistem, protiv kojeg se borila moja majka, protiv kojeg se i dalje bore stotine boraca za ljudska prava, novinara i advokata".

U vreme smrti, Natalija je istraživala nestanke i otmice čečenskih civila, koje je navodno izvodila policijska stanica u tom regionu. Novinari lista Novaja gazeta i aktivisti Memorijala povezali su njeno ubistvo direktno s njenim radom.

"Potpuno verujem kolegama moje majke, 100 odsto", rekla je na pitanje da li se slaže s tim zaključcima. "Sigurna sam, ako se drže te verzije, da je to najverovatnije blizu istine".

Estemirova je rekla da je ozbiljnije počela da brine za život svoje majke pošto su u januaru 2009. ubijeni Stanislav Markelov, ruski advokat koji je upucan u Moskvi posle konferencije za novinare, i novinarka Novaja gazete Anastasija Baburova.

Markelov je zastupao porodicu 18-godišnje Čečenke koju je navodno ubio ruski pukovnik u jednom od najpoznatijih ratnih zločina tokom Drugog čečenskog rata. Baburova je bila mlada novinarka koja je intervjuisala Markelova.

Lana Estemirova je rekla da je posle smrti Markelova udvostručen njen strah za život majke. "Ali, nikada joj nisam rekla da prestane da radi", dodala je.