Još jedan napad šok bombama 18. juna na severu Kosovu

Pripadnici kosovske policije u Zvečanu 27. maj 2023.

Policija Kosova je saopštila da je u Zvečanu, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom na severu zemlje navečer 18. juna izvršen napad eksplozivnom napravom.

Nije precizirano šta ili ko je bila meta napada, ali se dodaje da je najverovatnije reč o šok bombi.

U dnevnom izveštaju policije se navodi da su ovu eksplozivnu napravu bacila za sada nepoznata lica.

"Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti. Angažovane su nadležne policijske jedinice za dalje istražne postupke", navodi se u saopštenju.

Prethodno je 16. juna policija Kosova saopštila da su četiri šok bombe bačene na policijske stanice u opštinama na severu Kosova.

Nije bilo povređenih, ali je oštećeno jedno policijsko vozilo.

Pročitajte i ovo: U Zvečanu na mestu najžešćih sukoba, sada je korzo

Na severu Kosova od kraja maja su podignute tenzije jer se lokalno srpsko stanovništvo protivi dolasku albanskih gradonačelnika. Oni su bojkotovali aprilske lokalne izbore i sada ne prihvataju rezultate.

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja, kada su se u Zvečanu srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima NATO misije na Kosovu, KFOR. U sukobima je povređeno na desetine osoba s obe strane.

Međunarodna zajednica je pozvala na hitno smirivanje tenzija, odnosno Kosovo da raspiše nove izbore i povuče svoje policijske snage iz opštinskih zgrada, a Srbiju da obezbedi učešće Srba na izborima.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je izjavio da će pozvati predstavnike Kosova i Srbije u Brisel, na hitan sastanak za upravljanje krizama.

Međutim, za sada nije sigurno da će se premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odazvati ovom sastanku. Kurti je rekao da treba da još nije doneo odluku o odlasku u Brisel uz napomenu da je Borell ranije tražio deeskalaciju situacije pre sastanka.

I Vučić je rekao da tek treba da odluči li će se "tehnički" pojaviti na sastanku u Briselu uz napomenu da neće razgovarati sa kosovskim premijerom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Demonstranti u Zvečanu ometali vozilo kosovske policije