Zvaničnik UN-a kaže da je Izrael maltretirao pritvorene Palestince

Pritvoreni Palestinci u Gazi

Predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava u Gazi Adžit Sungaj (Ajith Sunghay) optužio je u petak Izrael za loše postupanje prema palestinskim zarobljenicima u Gazi,, prenosi Rojters.

On je novinarima u Ženevi kazao da je sreo muškarce koji su sedmicama bili u izraelskom zarobljeništvu gdje su "premlaćivani s povezom na očima, a neki su pušteni u pelenama".

Prema njegovim riječima Izrael je tokom vojne ofanzive u Gazi, koja je uslijedila nakon napada militantne organizacije Hamasa (koga su SAD proglasile terorističkom organizacijom) od 7. oktobra, pritvorio na hiljade Palestinaca.

"Riječ je o muškarcima koje su izraelske snage bezbjednosti držale u pritvoru na nepoznatim lokacijama između 30 i 55 dana.

Postoje izvještaji o muškarcima koji su naknadno pušteni, ali samo u pelenama bez ikakve adekvatne odjeće pohladnom vremenu", kazao je Sungaj novinarima u Ženevi, preko video veze iz Gaze.

Pročitajte i ovo: UNICEF: Gaza je 'najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete'

Izraelska vojska je saopštila da u sklopu operacija u područjima Gaze privodi i ispituje osumnjičene koji su bili uključeni u militantne aktivnosti, ali nije otkrila o kom broju lica je riječ, prenosi Rojters.

S druge strane, portparolka izraelske vojske je kaže da se sa zarobljenicima "postupilo u skladu sa međunarodnim pravom". Precizirala je da su Palestinci za koje je utvrđeno da nisu umiješani pušteni.

Agencija Rojters podsjeća da je izraelska TV u decembru 2023. emitovala snimke palestinskih muškaraca svučenih do donjeg rublja u Gazi. Slike koje su također kružile društvenim mrežama izazvale su osudu palestinskih, arapskih i muslimanskih zvaničnika.