Zvaničnici Srbije i EU osudili pretnje novinskoj agenciji Tanjug

Ilustrativna fotografija

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić i novinarska udruženja osudili su pretnje Tanjugu.

Ta novinska agencija saopštila je da je dobila preteći mejl u kom se navodi da će svaki novinar Tanjuga "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo Kosova, sa potpisom "Trim Bardhi".

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) osudili su pretnje i pozvali Evropsku (EFJ) i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) na solidarnost sa novinarima novinske agencije Tanjug, a od kosovskih i međunarodnih institucija traže garancije za bezbednost novinara.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srnije Dejan Ristić rekao je za Tanjug da je utvrđeno da je pretnja stigla sa teritorije Albanije.

On je izrazio očekivanje da se međunarodne organizacije priključe Srbiji u utvrđivanju identiteta pošiljalaca kao i da sankcionišu te osobe.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da su pretnje i zastrašivanje novinara neprihvatljive.

"Stav Evropske unije je vrlo jasan. To u potpunosti odbacujemo i osuđujemo", rekao je Stano na pitanje Tanjuga povodom pretnji koje je ova redakcija dobila.

Na pretnje upućene Tanjugu reagovala je i Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji.

"Misija OEBS-a u Srbiji osuđuje pretnje smrću upućene novinskoj ageniji Tanjug i osuđuje svako nasilje na internetu ili van njega, nad novinarima/kama", navodi se u postu te organizacije na mreži X.

U Misiji OEBS-a naveli su i da "pretnje i zastrašivanje imaju efekat odvraćanja od slobode izražavanja i slobode medija, koje su obe zagarantovane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Srbije nisu odmah odgovorili na upit RSE šta je utvđeno povodom pretnji Tanjugu.