Zatvor bivšem predsjedniku Južne Afrike

Bivši predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma

Uprkos mogućim prijetnjama političkom krizom i novim podjelama unutar vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa, bivši predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma (Jacob) osuđen je na zatvorsku kaznu zbog nepoštivanja suda odbijanjem saradnje u istrazi o duboko ukorijenjenoj korupciji, u pobjedi vladavine zakona i nezavisnosti pravosuđa, pišu svjetski mediji.

Vaš browser nepodržava HTML5

Čitamo vam: Zatvor bivšem predsjedniku Južne Afrike uslijed istrage o decenijskoj korupciji

Prkošenje sudskim nalozima

Bivši predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma koji je u utorak, 29. juna, osuđen na zatvorsku kaznu zbog nepoštivanja suda, suočava se s drugim optužbama vezanim za korupciju, prevaru, reketiranje i pranje novca, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Ustavni sud Južne Afrike osudio je bivšeg predsjednika na 15 mjeseci zatvora nakon što je Zuma odbio da se pojavi pred vladinom komisijom koja istražuje navodnu korupciju tokom njegovih devet godina na toj funkciji – koju je obavljao do 2018., kada ga je sopstvena stranka primorala da podnese ostavku.

U iznenađujućoj presudi, kako ističe list, sutkinja Sisi Kampepe (Khampepe) optužila je Zumu da je nepoštivanjem naredbe najvišeg suda mogao da izazove ustavnu krizu te da bi nekažnjavanje takvog ponašanja učinilo značajnu štetu vladavini zakona. "Slučaj Zume nije obična parnica. On je bivši predsjednik Republike Južne Afrike koji i dalje ima značajan politički uticaj i u kome leži velika moć da podstiče druge da slično prkose sudskim nalozima", rekla je ona.

Komisija, koju je formirao sam Zuma tokom posljednjih dana na funkciji predsjednika, već skoro tri godine istražuje kako su on i članovi njegove vlade navodno dozvolili poslovnim ljudima i stranim kompanijama s vezama da sklope preskupe vladine ugovore u zamjenu za novac i druge usluge.

Presuda od utorka je prvi put da je Zuma osjetio punu težinu zakona, naglašava list, ukazujući da se na odvojenom suđenju on suočava sa više drugih optužbi vezanih za korupciju i prevaru koje datiraju još iz 1999. Zuma se izjasnio da nije kriv po optužbama i njegovo suđenje treba da se nastavi 19. jula.

Poziv na smirenost

Dok aktivisti civilnog društva pozdravljaju odluku najvišeg suda u Južnoj Africi kojom je Zumi naloženo da ode u zatvor, vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) pozvala je članove na smirenost, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times), naglasivši da je ovo prvi put u istoriji zemlje da je bivši predsjednik osuđen na zatvorsku kaznu.

Prema presudi od utorka, 79-godišnji Zuma mora da se preda policiji u roku od pet dana. Ako to ne učini do nedjelje, policija mora da "preduzme sve neophodne korake" kako bi osigurala da ode u zatvor, saopštio je sud naglasivši da je „snaga pravosuđa na testu te da nikada ranije sudski proces nije bio toliko ugrožen“.

Bivši predsjednik Južne Afrike je ignorisao naređenje da se pojavi pred komisijom za istragu korupcije koja uključuje navode da je Zuma pomogao poznatoj poslovnoj porodici Guptas da dobije državne ugovore u onome što je postalo poznato kao skandal "državnog zarobljavanja".

Zuma se, dodaje Fajnenšl tajms, jednom kratko pojavio pred istragom 2019. kako bi negirao umiješanost u korupciju i tvrdio da su oni koji ga optužuju dio "napora koji finansira Zapad kako bi ga sklonili sa scene“.

Aktivisti civilnog društva pozdravili su odluku suda kao ključni trenutak za južnoafričku demokratiju ističući kako će presuda poslati snažan signal da čak ni visoki lideri u ANC, koji su vjerovali da će Zuma dobiti uslovnu kaznu, nisu nedodirljivi. "Ovo je istorijski značajan trenutak", rekao je Karam Sing (Singh), voditelj pravnih i istražnih radnji u nevladinoj organizaciji za borbu protiv korupcije Korapšn voč (Corruption Watch).

Moguća politička kriza

Pojedini analitičari smatraju da je Zuma, koji i dalje ima značajan broj pristalica, posljednjih mjeseci bio svjestan da će završiti u zatvoru i da mu je jedina nada da izazove neku političku krizu, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Na dan izricanja presude bivšem predsjedniku Južne Afrike, lokalni informativni kanali emitovali su program iz njegove porodične kuće u Nkandli pokazujući uzavrelu atmosferu a odane pristalice obećale su da će spriječiti Zumin pritvor, ističe list dodajući da ipak nije bilo jasno da li je Zuma bio tamo, dok je njegov portparol odbio da komentariše gdje se on nalazi.

"On će morati da ide u zatvor jer je prepoznao da je iscrpio sve zakonske opcije. Njegova namjera sada je da ode u zatvor i da se prikaže kao neka vrsta političke žrtve i mučenika“, rekao je Ričard Kaland (Richard Calland) vanredni profesor javnog prava na Univerzitetu u Kejptaunu i autor knjige "Zumine godine".

Zuma uživa široku podršku, posebno među etničkom grupom Zulu u njegovoj rodnoj provinciji KvaZulu-Natal. On je, dodaje list, izgubio na stranačkom glasanju za kandidata za predsjednika Afričkog nacionalnog kongresa od Sirila Ramafose (Cyril Ramaphose) 2017., koji je poslije izabran za predsjednika na nacionalnom glasanju 2019.

Ramafosina kampanja djelimično se zasnivala na antikorupcijskoj platformi što je pojačavalo ogorčenje mnogih Južnoafrikanaca zbog opažene nekažnjivosti unutar ANC i od tada je, prema pisanju vašingtonskog lista, otpustio ministre i šefove državnih institucija primoravajući ih da se suoče sa optužbama sličnim Zuminim.

Milijarde ukradene od države

Presuda suda protiv Zume predstavlja mač s dvije oštrice za predsjednika Sirila Ramafosu jer može pokazati posvećenost njegove administracije poštovanju vladavine zakona, ali bi također mogla da proširi podjele unutar vladajuće stranke i otuđi pojedine njihove pristalice, ocjenjuje Blumberg (Bloomberg).

"Mislimo da je tamni oblak upravo prekrio Južnu Afriku", rekao je portparol Fondacije Zuma Muzvenele Maniji (Mzwanele Manyi), dok je vladajući Afrički nacionalni kongres, kojeg je Zuma vodio od 2007., saopštio da proučava presudu i da je „bez sumnje ovo težak period u pokretu“.

Ramafosa je borbu protiv korupcije stavio kao glavni prioritet svoje administracije a odluka suda od utorka uslijedila je poslije prošlomjesečne suspenzije Ahe Mahašulea (Ace Magashule), jednog od glavnih lidera ANC-a koji se suočava sa optužbama koje uključuju prevaru i pranje novca.

Vlada procjenjuje da je više od 35 milijardi dolara ukradeno od države za vrijeme Zumine vladavine, a najmanje 40 svjedoka koji su se pojavili pred istražiteljima povezalo je bivšeg predsjednika sa pljačkaškim pohodom, napisao je Blumberg.

Riječi Nelsona Mendele

Presuda Ustavnog suda koja je zapečatila sudbinu Džejkoba Zume izrečena je uz citate Nelsona Mendele (Mandela), koji je skupa sa Zumom bio zatvoren na ostrvu Roben, napisao je Tajms (The Times) ukazujući na značaj nezavisnosti južnoafričkih sudova u predmetima korupcije.

Mendela je na inauguraciji vrhovnog suda 1995., pozvao najvišu sudsku instancu Južne Afrike da bude "čuvar ne samo od direktnog napada na principe ustava, već i protiv podmukle korozije", a njegove riječi su, prema ocjeni Tajmsa, postavile ton u postpuku protiv Zume.

Južnoafrikanci su, ističe list, svoje nepopustljivo pravosuđe vidjeli kao bedem protiv izvršne i zakonodavne vlasti koja je godinama kompromitovana kako bi se osiguralo da korupcija velikih razmjera ne bude kontrolisana.

Vršiteljica dužnosti glavnog sudije Ustavnog suda Sisi Kampepe, obrazovana na Harvardu, u obrazloženju svoje presude Zumi citirala je Mendelinu izjavu koju je dao na suđenju za veleizdaju zbog koje je bio u zatvoru 27 godina: "I ja njegujem ideju demokratskog i slobodnog društva u kojem su svi ljudi jednaki u prilici kao i u odgovornosti, pred zakonom."