Zuckerberg kaže da je Bela kuća pritiskala Fejsbuk da cenzuriše neke sadržaje o COVID-19

Izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg (Zuckerberg)

Izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg (Zuckerberg) rekao je da su visoki zvaničnici administracije predsednika SAD-a Džoa Bajdena (Joe Biden) vršili pritisak na Fejsbuk da "cenzuriše" neke sadržaje o COVID-19 tokom pandemije i obećao da će se ovaj gigant društvenih medija odupreti ako se ponovo suoči sa takvim zahtevima.

U pismu poslaniku Džimu Džordanu (Jim Jordan), republikanskom predsedniku Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, Zakerberg navodi da su zvaničnici, uključujući i iz Bele kuće, mesecima "neprekidno pritiskali" Fejsbuk da ukloni "određene sadržaje o COVID-19 uključujući humor i satiru".

Zvaničnici su "pokazivali mnogo frustracije" kada se kompanija nije složila, naveo je Zakeberg u pismu.

"Verujem da je pritisak vlade bio pogrešan i žalim što nismo bili otvoreniji u vezi sa tim", istakao je u pismu od 26. avgusta i objavljenom na Fejsbuk stranici komiteta i na njegovom nalogu na Iksu (X).

Ovo pismo je njegovo poslednje odbacivanje napora vlasti da spreče dezinformacije o pandemiji korona virusa tokom i posle predsedničkih izbora 2020. godine, posebno nakon optužbi da su neki postovi izbrisani ili pogrešno ograničavani.

"Takođe, mislim da smo doneli neke odluke koje, posmatrajući iz ove perspektive, danas ne bismo prihvatili", naveo je Zakeberg, ne objašnjavajući detalje. "Spremni smo da se odupremo ako se ovako nešto ponovi", dodao je.

Kao odgovor, Bela kuća je u saopštenju navela da "kada se suočila sa smrtonosnom pandemijom, ova administracija je ohrabrila odgovorne akcije za zaštitu javnog zdravlja i bezbednosti. Naš stav je bio jasan i dosledan: verujemo da tehnološke kompanije i drugi privatni akteri treba da uzmu u obzir efekte koje njihove akcije imaju na američki narod, dok donose nezavisne odluke o informacijama koje objavljuju".

Stručnjaci upozoravaju da bi ovogodišnji izbori u SAD mogli biti preplavljeni dezinformacijama na društvenim mrežama uz širenje upotrebe veštačke inteligencije i drugih alata za proizvodnju lažnih vesti i sadržaja koji bi mogli da obmanu glasače.

Fejsbuk je dodao početkom 2021, kako ih je Zakerberg nazvao, nalepnice sa "verodostojnim informacijama" na objave o vakcinama protiv COVID-19. To se desilo nakon što je u aprilu 2020. virus doveo do globalnog zatvaranja i radikalnih promena u svakodnevnom životu – da upozori korisnike koji su delili dezinformacije o COVID-19.

Konzervativci su dugo ismevali Fejsbuk i druge velike tehnološke kompanije da favorizuju liberalne prioritete i optuživali ih za cenzuru.

Zakerberg je pokušao da promeni percepciju kompanije među desnicom, uvodeći u emisiju podkastera Džoa Rogana (Joe Rogan) 2022. i pohvalivši odgovor republikanskog kandidata Donalda Trampa na pokušaj ubistva kao "sjajan". On je u ponedeljak poslao pismo Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma, čiji je predsednik Džordan dugogodišnji Trampov saveznik.

Zakerberg je takođe rekao da više neće donirati novac za proširenje pristupa izborima za birače preko Chan Zuckerberg Initiative, kompanije koja vodi filantropske poslove za njega i njegovu suprugu Priscillu Chan.

Par je ranije donirao 400 miliona dolara da pomognu lokalnim izbornim kancelarijama da se pripreme za glasače na predsedničkim izborima 2020. godine, obezbeđujući zaštitnu opremu za sprečavanje širenja koronavirusa na biračkim mestima i opremu za obradu glasačkih listića poštom.

"Znam da neki ljudi veruju da je ovaj rad bio od koristi jednoj strani u odnosu na drugu" uprkos tome što analize pokazuju suprotno, rekao je on. "Moj cilj je da budem neutralan i da ne igram neku ulogu na ovaj ili onaj način – ili čak da izgledam kao da igram ulogu. Tako da ne planiram da dam sličan doprinos u ovom ciklusu", istakao je Zakeberg.

Izvor: AP