Građani Zubinog Potoka na protestu zbog sumnje da je kosovska policija oskrnavila verski objekat

Lokalni Srbi protestuju protiv, kako kažu, napada na crkveno imanje u Zubinom Potoku na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, 27.9.2024.

Više stotina pripadnika srpske zajednice protestvovalo je 27. septembra ispred policijske stanice u Zubinom Potoku na severu Kosova zbog "skrnavljenja crkvišta" u selu Češanoviće u toj opštini.

Prema rečima učesnika protesta, "postoji osnovana sumnja" da su verski objekat oštetili pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova.

Bojan Stevanović iz sela Babudovica u opštini Zubin Potok rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ne znaju šta se tačno dogodilo, ali da su čuli pucnje, a potom videli policajce na motorima.

Pročitajte i ovo: Komandant KFOR-a: Na Kosovu još postoje tenzije i nepovjerenje

Radule Stevanović objašnjava da su crkvište napravili lokalni meštani i da su se ikone na tom mestu nalazile više od 40 godina.

"Okupljali smo se tu za praznik Svete Trojice", kaže on i ponavlja sumnju da su ikone oštetili policajci.

Kako bi potvrdio svoje sumnje, Stevanović kaže da su meštani, nakon što su čuli pucnje, zatekli samo policajce u blizini crkvišta koje je oštećeno.

"Građani su nezadovoljni ponašanjem policije", dodaje.

Zamenik direktora Policije Kosova za region sever Veton (Elshani) Eljšani rekao je za RSE da je policija započela istragu u ovom slučaju na osnovu navoda iz medija, te da su ispitani svedoci. Naveo je da je ovom slučaju obavešten i Policijski inspektorat.

"Ovako nešto je nedopustivo, ko god da je to uradio. Ipak, pre svega mora se dokazati ko je počinilac", rekao je Eljšani.

Prethodno je Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve na Kosovu izrazila "duboku zabrinutost i žaljenje povodom najnovijeg skrnavljenja istorijskog crkvišta".

"Skrnavljenje ovog mesta šalje neskrivenu poruku neprijateljstva dodatno potvrđujući osećanje da naš narod, koji je vekovima živeo na Kosovu i Metohiji, nije dobrodošao", navodi se u saopštenju.

Eparhija je pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje kako bi "slični incidenti i sistematski pritisak na Srbe bili zaustavljeni".

Pročitajte i ovo: Visok stepen nepoverenja između Srba i Albanaca na Kosovu, pokazuju rezultati studije