Srbija će od EU dobiti milijardu i po evra u naredne tri godine, poručio Žofre

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre, u Beogradu 2021.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret) rekao je 4. septembra da će Srbija planom rasta dobiti oko milijardu i po, od ukupno šest milijardi evra, koliko je opredeljeno za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Žofre je rekao da plan rasta pokazuje ozbiljnost EU kada je reč o proširenju, kao i da su Srbiji potrebna dodatna sredstva kako bi bila konkurentnija na tržištu, prenela je agencija Beta.

"Zemlje Zapadnog Balkana treba da naprave listu reformi, i svaki put kada se realizuju neke od njih, to će biti propraćeno sredstvima iz EU koja će pospešiti njihov ekonomski rast. Potrebna su dodatna sredstva kako bi Srbija bila konkurentnija na tržištu. Zelena i digitalna tranzicija mora da ide brže i dublje, tu je i obrazovni sistem koji treba mladima da pruži veštine potrebne za rad u savremenom svetu" rekao je Žofre za Radio-Televiziju Srbije (RTS).

Pročitajte i ovo: Nova finansijska pomoć EU Zapadnom Balkanu nakon sprovedenih reformi, kaže Žiofre

Žofre je dodatna sredstva od EU za Zapadni Balkan najavio 10. novembra u Beogradu, predstavljajući Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu i Plan rasta za Zapadni Balkan.

Evropska komisija (EK) je 8. novembra odobrila Plan rasta za Zapadni Balkan kojim predlaže paket financijske pomoći od šest milijardi evra za period od 2024. do 2027. godine.

U Beogradu otvorena 'Evropska kuća'

Šef Delegacije EU u Srbiji zvanično je otvorio "Evropsku kuću" u centru Beograda, u sredu 4. septembra.

"Danas ne otvaramo samo vrata ove zgrade već otvaramo vrata mogućnostima, razmenama i vezama. Evropska kuća je više od prostora", rekao je tom prilikom Žofre.

Iz Delegacije je objašnjeno da je "Evropska kuća" mesto gde će građani moći da "razgovaraju, pitaju, uče, steknu nove veštine i znanja, upoznaju nove kulture, saradnike, prijatelje, vode debate o različitostima i politikama, ali i mesto gde njihov glas može da se čuje".

Otvranju su prisustvovali predstavnici vlasti u Srbiji, diplomatskog kora, medija i civilnog društva.

Pročitajte i ovo: EU posvećena podršci Srbiji u procesu pristupanja, izjavio Žiofre

Srbija je država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2012. godine. Održava bliske odnose sa Rusijom i Kinom, uprkos upozorenjima iz Brisela.

Evropska unija od 2011. posreduje u dijalogu Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, što je jedan od ključnih uslova za ulazak obe države u evropski blok.

EU je više od deceniju najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije i zauzima prvo mesto po investicijama.