Život Kamale Harris u slikama

Kamala Harris nakon što je objavila svoju kandidaturu za potpredsjednicu u svom rodnom gradu Oaklandu u Kaliforniji, 2019.

Harris, kći majke Indijke i oca s Jamajke, odala je počast svojim roditeljima na svom Instagram nalogu ranije ove godine.

"Moja majka, dr. Shyamala Gopalan, imala je dva cilja u životu: izliječiti rak dojke i odgajati sestru i mene. Nedostaje mi svaki dan i stalno mislim na nju. Tako sam ponosna što sam njezina kći. Sretan Majčin dan."

Sedamnaesti veljače 2011. tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama (u sredini) srdačno pozdravlja državnu odvjetnicu Kalifornije Harris (lijevo), dok ih promatraju zamjenik kalifornijskog guvernera Gavin Newsom (drugo s lijeva) i gradonačelnik San Francisca Edwin Lee (desno).

Harris je započela karijeru kao okružna državna odvjetnica San Francisca, gdje je služila od 2004. do 2011. godine prije nego što je imenovana za državnu odvjetnicu Kalifornije.

Dok je bila državna odvjetnica Kalifornije (2011.-2017.), Harris se usredotočila na pitanja kao što su reforma kaznenog pravosuđa, zaštita okoliša i jednakost u braku.

Harris je stekla nacionalnu pozornost tijekom svog mandata državne odvjetnice kada se obratila Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Charlotteu, Sjeverna Karolina, 5. rujna 2012. Njezin izbor kao govornice istaknuo je njezin rastući utjecaj i prepoznavanje stranke da je ona buduća vođa unutar Demokratske stranke.

Harris pozdravlja posjetitelje Parade ponosa u San Franciscu, 30. lipnja 2013.

Kao glasni pristaša LGBT zajednice, Harris je podnijela podnesak američkom Vrhovnom sudu tvrdeći da osmi prijedlog (glasački prijedlog usvojen 2008. koji zabranjuje istospolne brakove) treba poništiti. Njezini postupci pridonijeli su odluci suda da odbaci žalbu zbog proceduralnih razloga 2013., čime je došlo do legalizacije istospolnih brakova u Kaliforniji.

Tadašnji američki državni odvjetnik Eric Holder (u sredini) u prisustvu tadašnje državne odvjetnice Kalifornije Harris (lijevo) obraća se diplomantima programa za alternativne opcije osuđivanja i kaznenih sankcija na saveznom okružnom sudu u Los Angelesu, Kalifornija, 24. listopada 2014.

Poznata po oštrim pitanjima tijekom saslušanja u Senatu, tadašnja američka senatorica iz Kalifornije (2017. - 2021.) ispitivala je predsjednikovog kandidata za Vrhovni sud Donalda Trumpa, Bretta Kavanaugha, na saslušanju pred Senatskim odborom za pravosuđe u rujnu 2018. kako bi zamijenio umirovljenog suca, Anthonyja Kennedyja.

Kavanaugh je 6. listopada potvrđen za suca Vrhovnog suda glasovima 50 naprema 48.

Harris, prikazana s senatorom Coryjem Bookerom, na saslušanju Senatskog odbora za pravosuđe, 16. lipnja 2020. Bila je snažna zagovornica sveobuhvatne reforme policije nakon ubojstva Georgea Floyda i prosvjeda diljem SAD-a protiv policijske brutalnosti.

Bivši potpredsjednik Joe Biden (lijevo) suočio se s izazovom tadašnje senatorice SAD-a Harris u vezi s njegovim ranijem protivljenju federalno propisanog prijevoza autobusima radi desegregacije škola 1970-ih.

"Bila je jedna djevojčica u Kaliforniji, pripadala je drugoj klasi i kako bi se integrirala u javnu školu, išla je autobusom na nastavu svaki dan. A ta djevojčica bila sam ja."

Harris je na slici s Bidenom nakon što su oboje prihvatili demokratsku nominaciju u Milwaukeeju, Wisconsin, 20. kolovoza da predstavljaju svoju stranku kao kandidati za predsjednika i potpredsjednika na izborima 2020. godine.

Harris s Bidenom tijekom predizborne pauze u srednjoj školi Alexis Dupont u Wilmingtonu, Delaware, u kolovozu 2020. To je bilo njihovo prvo zajedničko pojavljivanje nakon što ju je Biden odabrao za svoju kandidatkinju za potpredsjednicu na američkim izborima.

Djevojka sjedi pored transparenta s likom izabranog predsjednika SAD-a Bidena i potpredsjednice u Mumbaju, Indija, 8. studenog 2020.

Harris polaže zakletvu kao potpredsjednica SAD-a dok njezin suprug, Doug Emhoff, drži Bibliju na inauguraciji Bidena kao 46. predsjednika Sjedinjenih Država ispred američkog Kapitola u Washingtonu, D.C., 20. siječnja 2021.

Harris (lijevo) i predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi drže ispisanu ukrajinsku zastavu koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski donio iz Bahmuta tijekom svog obraćanja na sastanku Kongresa Sjedinjenih Država, 21. prosinca 2022.

"Bahmut stoji", rekao je Zelenski. "Ukrajina drži svoje linije i nikada se neće predati."

Harris stoji i plješće dok predsjedavajući Zastupničkog doma Mike Johnson sluša Bidena koji drži govor o stanju Unije na zajedničkoj sjednici Kongresa u Kapitolu, 7. ožujka 2024.

Harris grli Bidena nakon govora o zdravstvenoj skrbi u Raleighu, Sjeverna Karolina, 26. ožujka 2024. Harris je došla do izražaja nakon Bidenovog lošeg nastupa na TV debati protiv Donalda Trumpa.