Žestok sukob Republikanaca oko IDIL-a

Republikanski kandidati na CNN-novoj debati, 15. decemvar 2015.

Pripremila: Jasmina Lazić

U prvoj debati nakon napada u Kaliforniji i Parizu, republikanski kandidati su se žestoko sukobili oko načina na koji se treba suprotstaviti Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL).

Problem nacionalne bezbednosti, izazvao je žustru raspravu između senatora Teda Kruza i Marka Rubia, koji su tom prilikom izneli različite stavove o nadzoru i imigracionoj politici.

Donald Tramp je u početku bio u defanzivi zbog svog predloga da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države, braneći svoj stav time da se u ovoj priči ne radi o religiji, već o bezbednosti.

Međutim, senator Lindzi Grejem ističe da je Tramp izgovorio dve veoma opasne stvari.

"Rekavši da bi svim muslimanima zabranio ulazak u Ameriku, Tramp je, zapravo, objavio rat jednoj religiji i napravio veliku grešku. Moramo da sarađujemo sa pripadnicima religije koje radikalna islamska struja najviše ugrožava. Takođe, zauzeo je stav o imigraciji, kojim je, rekao bih, smanjio šanse Republikanskoj partiji. Teško da ćete dobiti glasove od Hispano zajednice ako većinu ilegalnih imigranata etiketirate kao silovatelje i dilere droge", rekao je Grejem.

Na dnevnom redu našao se i Trampov predlog o gašenju interneta kako bi se zaustavila regrutacija boraca Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Rasprava je, međutim, brzo proširena na spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost.

Donald Tramp

Kandidati su uporno ponavljali strah od terorizma u SAD, a tog istog dana u Los Anđelesu su zatvorene sve škole nakon što je u jednu od njih stigao preteći mejl za koji se kasnije ispostavilo da je neslana šala.

Nisu se usaglasili ni oko intenziteta vladinog nadgledanja i pitanja kako okončati civilni rat u Siriji, a žustre rasprave na tu temu vodili su Marko Rubio, Rend Pol i Ted Kruz.

Rubio je izrazio bojazan da će, ukoliko do napada ponovo dođe, prvo pitanje biti zbog čega državni organi nisu znali za udar i zbog čega ga nisu zaustavili.

Jedno od ključnih pitanja u debati za nominaciju kandidata Republikanske partije na izborima za predsednika SAD 2016. godine bilo je i kako srušiti Trampa.

Ispostavilo se da se na tu temu fokusirao jedino Džeb Buš, oštro napadajući naprasitog Njujorčanina poručivši mu, između ostalog, da uvredama neće doći do predsedničke stolice.