Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica dobijaju plate za maj

Protest rudara u Sarajevu 1. avgusta 2023. godine, zbog neisplaćenih plata.

Zaposlenicima Rudnika mrkog uglja Zenica će biti isplaćena plata za maj ove godine, saopštilo je 9. augusta ministarstvo energije, rudarstva i industrije u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Vlada ovog entiteta i resorno ministarstvo su "obezbjedili sredstva i pronašli zakonsku osnovu za isplatu", saopšteno je iz ministarstva.

Dugogodišnji problemi su rezultirali milionskim dugovanjima ovog rudnika, poručio je ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, i podsjetio da je rudnik Zenica bio na rubu stečaja ili zatvaranja još prije nekoliko godina.

Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, preduzeća koje je vlasnik rudnika, je zbrinula 199 radnika zeničkog rudnika obezbjedivši 42 miliona KM za početak takozvanog "procesa pravedne tranzicije", rečeno je iz ministarstva.

Pročitajte i ovo: Zenički rudnik s milionskim dugovima ne radi, rudari bez svjetla na kraju tunela

"Vlada je tu da pruži pomoć, ali će uprave Elektroprivrede i rudnika Zenica morati isplatu narednih plata obezbjediti iz drugih izvora finansiranja, kao što su prodaja neperspektivne imovine", rekao je ministar Lakić.

Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sistem očuvao te imao stabilno i sigurno funkcionisanje, saopštilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Ugalj se u RMU Zenica vadio od 1880. godine, do 7. marta ove godine, kada je obustavljena proizvodnja u posljednjoj aktivnoj jami "Raspotočje".

Rudnik je stopostotnom vlasništvu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH a zbog niske produktivnosti je planirano njegovo zatvaranje, za šta je potrebno donijeti poseban zakon u Parlamentu Federacije BiH.

Od oko 600 zaposlenih u ovom rudniku, njih oko 200 još ide na posao, te radi na inspekciji i održavanju opreme koja se nalazi u rudniku, dok je oko 400 radnika trenutno "na čekanju", i trebalo bi da primaju zakonski minimalac od 619 maraka (oko 315 evra).

Ipak, niko od njih još uvijek nije primio platu ni za maj, ni za juni,ni za juli, naveli su radnije za Radio Slobodna Evropa iz sindikata rudara.

Pročitajte i ovo: Kratko i jasno o stanju u bh. rudnicima