Afganistanke se nadaju da će sačuvati drevni zanat

Žena iz Afganistana radi nuristanski duborez u radionici u Heratu 29. novembra.

Grupa od četiri žene posvetila se očuvanju drevne tradicije duboreza, koja se može naći u planinskom i udaljenom području istočnog Afganistana.

Tokom protekle tri godine, naporno su radile na stvaranju zamršenih rezbarija koje su ranije krasile kuće i džamije, kao i na jedinstvenim komadima koji su se ranije nalazili u mnogim domovima u izolovanoj regiji.

Rezbarenje se radi ručno uz upotrebu jednog dlijeta.

Vjekovni, tradicionalni stil nuristanskog duboreza nazvan je po ljudima koji su okupirali regiju Kafiristan, "Zemlja nevjernika", nazvana tako jer su većina izolovanih stanovnika koji su stvarali drevna umjetnička djela bili pagani.

Iako su duborezi imali simbolički značaj u predislamskom Nuristanu, zanatlije su dolazile iz Barija, niže kaste, koji se nisu smatrali članovima hijerarhijskog društva Nuristana.

Ove žene su među rijetkima u Heratu koje rade na održavanju ovog tradicionalnog zanata.
 

Dizajn nuristanskog stila obrade drveta društveno je simboličan i često se koristi da signalizira ili označava djela hrabrosti, posebno u lovu i gozbama.

Zbog društvenih ograničenja postavljenih za Barije, zabranjeno im je korištenje ovih motiva u njihovim domovima. Zatim su prešli na islam u kasnom 19. vijeku nakon što je autokratski avganistanski kralj došao da vlada ogromnim šumskim područjem.

Komad nuristanske umjetnosti koju je izradila Afganistanka.

U posljednjih nekoliko desetljeća, broj ovih tradicionalnih zanatlija se smanjio zbog različitih faktora kao što su migracija, upotreba plastike i čelika kao zamjene za drvo i manjeg interesa za bavljenje tradicionalnim zanatima.
 

Iako su žene primijetile pad poslovanja u odnosu na prethodne godine, ova grupa žena nada se da će nastaviti raditi na ovom skoro zaboravljenom zanatu i privući nove generacije.

Grupa žena u Heratu posvetila se nastavku gotovo davno izgubljene, stoljetne tradicije drvorezbarstva koja je jedinstvena za Afganistan.