Zelenski ističe da je cijela Evropa meta ruske agresije

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tokom svog kasnonoćnog obraćanja u subotu da agresija Rusije nikada nije bila ograničena samo na Ukrajinu i da je cijela Evropa meta.

Zelenski je pozvao Zapad da uvede potpuni embargo na ruske energente i da Ukrajini opskrbi dodatno oružje.

Rekao je da je ruska upotreba sile "katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve".

Istakao je da je Ukrajina spremna za tešku bitku, jer se ruske snage raspoređuju na istoku zemlje.

"Ovo će biti teška bitka, vjerujemo u ovu borbu i našu pobjedu. Spremni smo da se istovremeno borimo i tražimo diplomatske načine da okončamo ovaj rat", dodao je.

Ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak rekao je da se predsjednik Zelenski i njegov ruski kolega Vladimir Putin neće sastati sve dok Rusija ne bude poražena na istoku.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Šesta je sedmica ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Britanski premijer Boris Johnson je u subotu došao u iznenadnu posjetu Kijevu. Zelenskom je rekao da će Velika Britanija obezbijediti će Ukrajini više oklopnih vozila i protivbrodskih projektila.

Prema obavještajnim izvorima ruske snage se sada kreću na jug i istok Ukrajine.

Najmanje 50 ukrajinskih civila je poginulo nakon što su dvije ruske rakete pogodile željezničku stanicu u Kramatorsku, navodi su ukrajinskih zvaničnika. Najmanje petoro djece je među mrtvima, dok je još 87 povrijeđeno, iako zvaničnici procjenjuju da će broj potvrđenih žrtava nastaviti da raste.

Muškarac prolazi pored zapaljenih automobila na mjestu raketnog napada na željezničku stanicu u Kramatorsku, 8. april 2022.

Boris Johnson je bombardovanje izbjeglica na željezničkoj stanici u istočnoj Ukrajini nazvao "beskrupuloznim".

Američki predsjednik Joe Biden je, pak, zračni napad u Kramatorsku nazvao "još jednim užasnim zločinom koji je počinila Rusija".