Zelenski kaže da sa Trampom deli zajednički stav da se 'rat mora zaustaviti'

Volodimir Zelenski i Donald Trump u Njujorku, septembar 2019. godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se 27. septembra sa bivšim američkim predsednikom i republikanskim kandidatom Donaldom Trampom i rekao da imaju "zajednički stav da se rat u Ukrajini mora zaustaviti i da Putin ne može da pobedi".

Tramp je u svojoj rezidenciji u Njujorku, gde je održan sastanak, rekao da ima veoma dobar odnos sa Zelenskim, ali takođe i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Mislim da ako pobedimo (na izborima u novembru), mislim da ćemo to vrlo brzo rešiti", dodao je on.

Pre sastanka, američki mediji su spekulisali da sastanak možda neće biti održan nakon što se Tramp uvredio zbog komentara Zelenskog u intervjuu za časopis u kojem je navedeno da Tramp "zapravo ne zna kako da zaustavi rat".

"Činjenica da smo čak i danas zajedno je veoma dobar znak", rekao je Tramp kada su njih dvojica stigli u konferencijsku salu u Trampovoj kuli.

Zelenski se sastao sa Trampom nakon razgovora sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i potpredsednicom i demokratskom predsedničkom kandidatkinjom Kamalom Haris u Vašingtonu dok Rusija nastavlja napade na Ukrajinu.

Bajden je 26. septembra ugostio Zelenskog u Bijeloj kući, nakon što je najavio milijardu vojne pomoći Kijevu i ponovo insistirao da Rusija "neće pobijediti" u svojoj invaziji na Ukrajinu.

Zelenski je predstavio Bidenu ono što je nazvao svojim "pobjedničkim planom" i ponovo zatražio od Sjedinjenih Država da ukinu ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa koje su im dale u napadima duboko u Rusiji na vojne ciljeve.

opširnije Biden najavio vojnu pomoć Kijevu, Zelenski predstavio plan za pobjedu protiv Rusije

Poznato je nekoliko detalja o "planu pobjede" koji je sastavio Zelenski, koji je bio u intenzivnoj diplomatskoj misiji otkako je ranije ove sedmice stigao u Sjedinjene Države na godišnju Generalnu skupštinu UN-a.

Zelenski je naznačio da će ponovo tražiti dozvolu da koristi rakete dugog dometa za gađanje vojnih ciljeva duboko u Rusiji kako bi spriječio napade na njene gradove i infrastrukturu, što je potez oko kojeg su saveznici Ukrajine podijeljeni.

"Rusija neće prevladati. Ukrajina će pobijediti, a mi ćemo nastaviti da stojimo uz vas na svakom koraku", rekao je Biden za vrijeme susreta sa Zelenskim u Bijeloj kući.

"Duboko cijenimo što su Ukrajina i Amerika stajale rame uz rame", rekao je Zelenski, odjeven u tamnozelenu odjeću u vojnom stilu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zelenski je kasnije u Bijeloj kući podijelio svoj "plan pobjede" s Kamalom Harris koja je rekla da je njena podrška narodu Ukrajine nepokolebljiva.

Haris je takođe kritikovala svog protivnika na predstojećim predsedničkim izborima rekavši da Trampovi predlozi da Ukrajina sklopi sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata nisu bili predlozi za mir, već "predlozi za predaju".

Bajden je ranije, 26. septembra, najavio više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu i ponovio u izjavi da će Sjedinjene Države "pružiti Ukrajini potrebnu podršku za pobjedu u ovom ratu".

posljednja vijest iz ukrajine Troje mrtvih u ruskom napadu na ključnu ukrajinsku luku

Paket po prvi put uključuje sistem pod nazivom Joint Standoff Weapon -- precizno vođenu kliznu bombu sa dometom do 130 kilometara lansiranu iz borbenih aviona -- kao i dodatnu bateriju protivvazdušne odbrane Patriot i još stotine raketa Patriot i AMRAAM (napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa).

Sjedinjene Države, glavni pristalica Ukrajine, i zapadni saveznici dali su Kijevu milijarde dolara vojne pomoći i druge pomoći, a istovremeno su uveli nekoliko rundi sankcija Moskvi.

Zelenski se takođe sastao s američkim zakonodavcima u američkom Kapitolu. Nakon sastanka, senator Lindsey Graham (republikanac-Južna Karolina) rekao je da je ukrajinski predsjednik tražio samo jednu stvar: dozvolu da koristi američko oružje za napad na "legitimne vojne ciljeve" duboko u Rusiji.

Zelenski je rekao senatorima da planira pogoditi određene ciljeve, uključujući zračne baze, koje ruska vojska koristi u svojim napadima na Ukrajinu.

U najnovijem masovnom napadu ruskih dronova 27. septembra, 3 osobe su poginule, a još 11, uključujući jedno dijete, ranjeno je u ukrajinskoj dunavskoj luci Izmayil, izvijestio je regionalni guverner Odese Oleh Kiper.

Izmail je kritično središte za ukrajinski izvoz žitarica koje se nalazi na granici sa članicom NATO-a Rumunijom i više puta je bio na meti ruskih napada.