Zelenski pozdravlja ukrajinski sporazum kao 'važno postignuće' za Kijev

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski u Washingtonu 11. jula 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novi sporazum o dugoročnoj podršci Ukrajini finaliziran na ovosedmičnom samitu NATO-a u Washingtonu kao "važno postignuće" i pohvalio vodstvo Sjedinjenih Američkih Država(SAD) za "odlučnu akciju" u osiguravanju ukrajinske sigurnosti.

Zaključak takozvanog "Ukrajinskog sporazuma" koji obavezuje Sjedinjene Države i više od 20 zemalja plus Evropsku uniju(EU) da će pomoći u zaštiti Ukrajine najavio je američki predsjednik Joe Biden na zajedničkoj medijskoj konferenciji zajedno s drugim čelnicima NATO-a i Zelenskim na kraju samita 11. jula.

Pročitajte i ovo: Lideri na samitu NATO obećali 40 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini

Ovaj ukrajinski sporazum, koji zaključujemo, podiže naše odnose na novi nivo", rekao je Zelenski. "To je važno dostignuće za Ukrajinu i sve nas."

"Zahvaljujem predsjedniku Bidenu na njegovom vodstvu i naporima da osigura da naša sigurnosna saradnja bude puna odlučnih akcija", rekao je Zelenski. "Postoje 23 jaka sporazuma, a biće i sporazuma sa drugim zemljama. I mi imamo istorijski važan bezbjednosni sporazum sa Sjedinjenim Državama."

On je rekao da je sporazum pomogao Kijevu da nabavi ključno važne sisteme protivvazdušne odbrane kako bi pomogao u borbi protiv tekuće, 28-mjesečne invazije Rusije.

Dvadeset četiri lidera NATO-a i Ukrajina odobrili su sporazum kao dio pojačane odbrane i drugih obaveza prema Ukrajini.

Potpisnici su se takođe obavezali da će se sastati "brzo i kolektivno" na najvišem nivou u slučaju budućeg napada Rusije na Ukrajinu nakon prestanka sadašnjeg sukoba.

Biden je pakt nazvao "središnjim dijelom mosta" na putu Ukrajine prema NATO-u.

"Ovdje danas, sa svim ovim važnim ljudima iza mene, činimo još jedan važan korak u našoj kolektivnoj podršci Ukrajini", rekao je Biden na konferenciji za novinare. "Prošle godine, zemlje G7... potpisale su deklaraciju o dugoročnoj zaštiti Ukrajine, ne samo za vrijeme trajanja ovog rata, već i nakon toga, nakon što pobijede. Dvadeset pet dodatnih zemalja brzo im se pridružilo i obećalo da će pregovarati i potpisati bilateralni sigurnosni sporazum sa Ukrajinom."

Biden je rekao da "više zemalja finalizira svoje dok mi govorimo".

Pročitajte i ovo: U završnici NATO samita, Biden poručio da će razgovarati sa Putinom ako 'promijeni ponašanje'

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na samitu da alijansa "postavlja temelje da Ukrajina prevlada" u svojim nastojanjima da se odbrani od Rusije i dodao da alijansa "ne može i neće dozvoliti da se ovo ponovi".

"Nasilje i zastrašivanje se ne isplati", rekao je Stoltenberg.