Zelenski od premijera Indije zatražio pomoć u sprovođenju 'formule mira'

Premijer Ukrajine Volodmir Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je zatražio pomoć Indije u primeni "formule mira" tokom telefonskog razgovora sa indijskim premijerom Narendrom Modijem 26. decembra.

Zelenski je izneo detalje svog telefonskog razgovora sa Modijem u tvitu u kojem je rekao da želi Indiji produktivno predsedavanje velikim ekonomijama Grupe dvadeset (G20) i napomenuo da je svoju formulu mira najavio liderima grupe prošlog meseca.

"Sada računam na učešće Indije u njegovoj implementaciji", rekao je Zelenski.

Indija je 1. decembra preuzela rotirajuće predsedavanje G20 i imaće lidersku ulogu godinu dana.

Zelenski se obratio na samitu G20 u Indoneziji u novembru, predstavljajući ukrajinsku formulu mira od deset tačaka o tome kako okončati rat sa Rusijom, tražeći od lidera da je usvoje.

Pročitajte i ovo: Okončan samit G20 na Baliju osudom Rusije za rat u Ukrajini


Vlada Indije je u saopštenju koje prenosi Rojters navela da su Zelenski i Modi razgovarali o mogućnostima za jačanje bilateralne saradnje. "Premijer je objasnio glavne prioritete indijskog predsedavanja G20, uključujući davanje glasa zabrinutosti zemalja u razvoju o pitanjima kao što su bezbednost hrane i energije". Modi je takođe "snažno ponovio" svoj poziv na hitan prekid neprijateljstava u Ukrajini i preneo podršku Indije svim mirovnim naporima.

U razgovoru ranije ovog meseca sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Modi je pozvao na dijalog i diplomatiju kako bi se sukob okončao.

Razgovor Zelenskog sa Modijem dolazi u trenutku kada Indija, koja nije eksplicitno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, nastoji da ojača trgovinske odnose sa Moskvom.

Dok su zapadne zemlje usvajale niz sankcija i drugih mera za ograničavanje ruskog finansiranja rata, Indija je postala vodeći kupac ruske nafte. Indijski ministar spoljnih poslova rekao je da je Indija morala da vodi računa o sopstvenim interesima i nazvao Rusiju "stalnim i vremenski testiranim partnerom".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.