Zelenski u Kataru radi razgovora o povratku ukrajinske dece iz Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku s katarskim šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem, 5. jun 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u sredu u zvaničnu posetu Kataru radi razgovora sa katarskim liderom u vezi s povratkom ukrajinske dece koju su ruske vlasti deportovale u Rusiju.

Zelenski je rekao da Katar "pomaže Ukrajini da vrati decu koju je kidnapovala Rusija" i da planira da razgovara sa šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem o nastavku rada po tom pitanju u okviru Međunarodne koalicije za povratak ukrajinske dece i mirovnog samita koji bi trebalo da održi u Švajcarskoj kasnije ovog meseca.

Katar je aktivno učestvovao u pripremama za mirovni samit i očekuje se da će biti jedan od glasova s Bliskog istoka u zalaganju za povratak ljudi, globalne zalihe hrane i nuklearnu i energetsku bezbednost, naveo je Zelenski na Telegramu.

Pročitajte i ovo: Bajden će razgovarati sa Zelenskim nakon što nije podržao ulazak Ukrajine u NATO

Takođe je planirao da s Tanijem razgovara o bilateralnim ekonomskim i opštim bezbednosnim pitanjima.

Portparol Zelenskog Sergej Nikiforov rekao je da je 107 zemalja i međunarodnih organizacija potvrdilo učešće na samitu od 15. do 16. juna na kojem se Ukrajina nada da će dobiti široku međunarodnu podršku za svoju viziju uslova potrebnih za okončanje rata sa Rusijom.

Zelenski je prošle nedelje učestvovao na bezbednosnom forumu "Šangri-La dijalog" u Singapuru, gde se sastao s liderima nekoliko zemalja u regionu koji su naknadno potvrdili svoje učešće na samitu.

Rusija nije pozvana na mirovni samit u Švajcarskoj. Moskva je navela da će bez njenog učešća razgovori biti besmisleni. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su "odvojene od stvarnosti" sve radnje u vezi s Ukrajinom koje "ignorišu poziciju Rusije".

Bela kuća je u četvrtak saopštila da će potpredsednica Kamala Haris (Harris) predstavljati SAD na samitu. Kijev je pozdravio tu najavu uprkos tome što je pozvao predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da prisustvuje.

"Važna je vest da je potvrđeno da potpredsednica SAD Kamala Haris učestvuje na mirovnom samitu koji će se održati od 15. do 16. juna u Švajcarskoj", naveo je u saopštenju Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Ukrajine.

Zelenski je ranije rekao da bi, ako Bajden ne prisustvuje samitu, to bilo kao da "aplaudira" ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Izvori: AFP, Reuters