Zelenski kaže da je 41 naselje oslobođeno na jugu Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu, 10. novembar 2022.

Ukrajinske snage oslobodile su 41 naselje na jugu zemlje, rekao je predsednik Vladimir Zelenski, ali je ukazao na "brutalnu borbu" i "živote date za slobodu Ukrajinac".

U svom noćnom obraćanju 10. novembra, Zelenski je rekao da ima dobre vesti sa juga.

"Broj ukrajinskih zastava koje se vraćaju na svoje pravo mesto u okviru tekuće odbrambene operacije već je na desetine", rekao je on.

Zelenski je to izjavio dan nakon što je ruski ministar odbrane najavio povlačenje ruskih trupa sa zapadne obale reke Dnjepar, što je poslednji u nizu neuspeha Moskve na ratištima na istoku i jugoistoku Ukrajine.

Pročitajte i ovo: Ruske snage se povlače iz Hersona

Zelenski nije precizirao broj ukrajinskih vojnika koji su poginuli u nastojanju da povrate naselja.

On je napomenuo da su ruske trupe ostavile za sobom hiljade mina i municije dok su se povlačile iz Hersona.

Vitalij Kim, načelnik regionalne vojne administracije u Mikolajevskoj oblasti, rekao je da su ukrajinski vojnici već ušli u predgrađe Hersona. On je odbio da iznese dalje detalje kako bi izbegao otkrivanje vojnih planova.

Rusija je saopštila da je počela da povlači trupe 10. novembra iz grada Hersona.

Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij rekao je ranije da Kijev još ne može da potvrdi da li se Rusija zaista povlači iz južne oblasti Herson, ali je rekao da ukrajinske snage nastavljaju napredovanje.

"Nastavljamo da vodimo ofanzivnu operaciju u skladu sa našim planom", napisao je on u objavi na Telegramu.

On je rekao da ruske snage nisu imale drugog izbora osim da pobegnu iz Hersona, jer je ukrajinska vojska uništila sisteme snabdevanja i poremetila lokalnu vojnu komandu Rusije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Smrt i ruševine: Ukrajinci o užasu pod ruskom okupacijom

Herson je strateški važan, jer kontroliše i jedini kopneni put ka ukrajinskom poluostrvu Krim koji je anektirala Rusija i ušće Dnjepra koje deli Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je krajem septembra proslavio aneksiju Hersona i još tri ukrajinska regiona i obećao da će ih braniti na bilo koji način, nije komentarisao povlačenje.