Biden se izvinio Zelenskom zbog kašnjenja odobravanja vojne pomoći

Predsednik SAD Džo Bajden rukuje se s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom bilateralnog sastanka u Parizu 7. juna kada se Bajden javno izvinio zbog višemesečnog zadržavana paketa vojne pomoći u američkom Kongresu što je omogućilo Rusiji da ostvari dobitke na bojnom polju.

Predstavnički dom SAD je odobrio 61 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini posle višemesečnog odlaganja usled sporenja unutar Republikanske partije.

Državni sekretar SAD Antoni Blinken (Antony) i ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) prisustvuju razgovoru Bajdena i Zelenskog.

"Izvinjavam se što nedeljama nisam znao šta će biti usvojeno u pogledu finansiranja, jer smo imali problema da dođemo do predloga zakona koji smo morali da usvojimo, a koji je sadžao novac", rekao je Bajden, dodajući da su republikanci u Kongresu zadržavali paket pomoći.

Zelenski i Bajden u Parizu učestvuju na ceremonijama povodom 80. godišnjice iskrcavanja na dan D u Drugom svetskom ratu. Zelenski traži dodatnu pomoć Zapada dok se njegova zemlja suočava s novom ofanzivom ruskih snaga na istoku.

Zelenski se prethodno obratio poslanicima francuske Narodne skupštine, gde je rekao da je mir koji je Evropa uživala od kraja Drugog svetskog rata izbrisan agresijom Rusije, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. i koja predstavlja pretnju za ceo kontinent.

"Živimo u vreme kada Evropa ponovo više nije kontinent mira", rekao je Zelenski.

"Živimo u vreme kada se, nažalost, nacizam ponovo vraća. Sada se u Evropi ponovo uništavaju gradovi, a sela spaljuju do pepela. U Evropi ponovo imamo logore za filtriranje, deportacije i mržnju koja je postala novi kult u Rusiji", dodao je Zelenski.

Na sastanku s vojnim kompanijama u Parizu, Zelenski je razgovarao sastao s francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom (Sebastien Lecornu) i Filipom Petikolinom (Philippe Petitcolin), predsednikom borda direktora kompanije KNDS.