Presudno putovanje Zelenskog dok se stanje na ratištu pogoršava a izbori u SAD približavaju

Predsjednik Volodimir Zelenski se nadao da će posjeta fabrici municije Scranton u Pensilvaniji takođe pridobiti skeptične američke birače. 22. septembar 2024.

U fabrici municije u Pensilvaniji, gdje se proizvodi na hiljade artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, predsjednik Volodimir Zelenski se osmijehnuo i rukovao, te potpisao jednu od granata od kojih ukrajinska vojska uveliko zavisi.

"Na ovakvim mjestima zaista možete osjetiti da demokratski svijet može prevladati", rekao je on u objavi na platformi X. "Zahvaljujući ovakvim ljudima, u Ukrajini, u Americi i u svim partnerskim zemljama, koji neumorno rade kako bi se osiguralo da je život zaštićen."

Fabrika municije bila je prva stanica Zelenskog tokom jednonedeljne posjete Sjedinjenim Državama, putovanja koje se pretvara u jedno od najznačajnijih za ukrajinskog lidera od kada je Rusija pokrenula sveobuhvatnu invaziju u februaru 2022., piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U govorima u Ujedinjenim nacijama (UN) i sastancima u Bijeloj kući, Zelenski se nada da će okupiti svijet za svoju stvar u borbi protiv najvećeg kopnenog rata u Evropi od Drugog svjetskog rata i takođe dobiti dozvolu da proširi kapacitete svoje vojske da snažnije udari Rusiju unutar njenih granica.

Globalna pažnja za ukrajinski ratu jenjava, sve više pomračena rastućim sukobom na Bliskom istoku. U Sjedinjenim Državama, Amerikanci gube strpljenje zbog američke podrške Ukrajini, što su osjećanja koje kanališe Donald Trump, bivši predsjednik i republikanski kandidat na izborima 5. novembra.

A na terenu, ruske trupe nastavljaju da napreduju u istočnoj Ukrajini iako trpe ogromne gubitke, približavajući se ključnim gradovima Pokrovsku i Vuledaru.

Pročitajte i ovo: Ruski napadi dronovima i raketama na osam ukrajinskih oblasti

"Za Ukrajinu je važno da predstavi neku vrstu dosljedne i realne vizije o tome kako joj konkretno može pomoći Zapad da ostvari svoje strateške ciljeve", rekao je za Radio Slobodna Evropa Mihail Aleksejev, profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu u San Dijegu.

Globalni jug u fokusu

Zelenski će se 25. septembra obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje se očekuje da će podsjetiti svijet na rusku invaziju, pokrenutu u februaru 2022.

Zelenski će morati da se posebno fokusira na obraćanje Globalnom jugu, rekao je Andrij Veselovskij, bivši predstavnik Ukrajine pri Evropskoj uniji (EU).

Globalni jug je termin koji se odnosi na zemlje Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka, od kojih je većina u najboljem slučaju ambivalentna po pitanju rata, više zabrinuta zbog opasnosti od ekonomskih previranja ili skoka cijena hrane. Mnoge nacije u toj labavoj grupi gledaju sukobe u Ukrajini kao na posredni rat između Sjedinjenih Država i Rusije.

Svih 40 nacija koje su bile uzdržane ili glasale protiv rezolucije UN iz marta 2022. kojom se osuđuje ruska invazija pripadaju grupi Globalnog juga.

"Ukrajina treba da izbjegne razdvajanje Zapada i Juga po pitanju Ukrajine", rekao je Veselovskij za RSE. "Moramo barem da ublažimo stavove nekih zemalja. Moramo da promijenimo raspoloženje po pitanju Ukrajine."

Uopšteno govoreći, Globalni jug ima uticaj na Rusiju, kažu stručnjaci, s obzirom na to da je Kremlj uništio svoj odnos sa Zapadom. Ali trenutno raspoloženje je da Ukrajina treba da uloži napore da održi razgovore sa Kremljom, rekao je Richard Gowan, direktor Međunarodne krizne grupe Ujedinjenih nacija, istraživačke organizacije sa sjedištem u Briselu.

"Postoji osjećaj da je zaista došlo vrijeme da Ukrajina sjedne i pregovara sa Rusijom", rekao je Gowan za RSE. "Možda se zaista ne shvata koliko bi Ukrajincima bilo teško da postignu održiv dogovor sa Moskvom."

Zapadno krilo

Posjeta Zelenskog Bijeloj kući 26. septembra biće isto toliko posljedična, ako ne i više.

Uprkos hrabrom upadu Ukrajine na teritoriju ruske regije Kursk u avgustu, ruske snage su nastavile da napreduju u Donjecku na istoku Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici mjesecima su molili ne samo za više naoružanja, Vašington je najveći pojedinačni dobavljač oružja i opreme, uključujući i artiljerijske granate iz fabrike u Pensilvaniji.

Tokom sastanka sa predsednikom Joeom Bidenom, Zelenski će takođe zatražiti dozvolu da koristi američke rakete dugog dometa za gađanje vojnih ciljeva duboko u Rusiji, poput skladišta i aerodroma za borbene avione.

Te avione Rusija koristi sa razornim posljedicama, bacajući teške, navođene bombe koje ruše čitave gradske blokove ili uništavaju ukrajinske odbrambene položaje i teško ih je oboriti. Bombe su takođe teško oštetile energetsku infrastrukturu zemlje.

Do 4.000 takvih bombi se svakog mjeseca baca na istočnu Ukrajinu, rekao je Zelenski u intervjuu za CNN prošle nedelje.

Iz tog razloga ukrajinski komandiri žele da upotrebe zapadno oružje za udar na ruske aerodrome.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako Trump i Harris gledaju na Rusiju i rat u Ukrajini?

Zvaničnici Bidenove administracije do sada su odbili zahtjev Ukrajine, strahujući da bi to prešlo crvenu liniju za ruskog predsjednika Vladimira Putina. Američki ministar odbrane Lloyd Austin ranije ovog mjeseca sugerisao je da bi takvo naoružanje velikog dometa preokrenula tok rata.

Aleksejev je rekao da Kijev ne može potpuno da pobijedi u ratu iscrpljivanja, ali može da potisne ruske trupe tako što će prekinuti logističke linije.

Prošle nedelje Ukrajina je pogodila dva skladišta municije daleko iza linije fronta, očigledno domaćim dronom. Prema procjenama estonske obavještajne službe za odbranu, u jednom depou u regionu Tver, moguće je da su uništene zalihe municije i za do tri mjeseca.

Kritičari američke politike su istakli da je nekoliko očiglednih crvenih linija Kremlja ranije već pređeno bez ikakvih posljedica.

Međutim, Biden bi ovog puta možda bio oprezniji s obzirom na to da su predsjednički izbori u SAD za samo šest nedelja, kažu stručnjaci.

Kamala Harris, Bidenova potpredsjednica, prema brojnim anketama nalazi se rame uz rame sa Trumpom u predizbornoj kampanji.

Neki republikanci, poput Trumpovog kandidata za potpredsjednika, senatora JD Vancea, kažu da Sjedinjene Države ne bi trebalo da daju više pomoći, tvrdeći da Kijev ima male šanse da istjera Rusiju.

Drugi republikanci se tome protive na osnovu toga da bi novac mogao bolje da se potroši kod kuće.

Iako Ukrajina nije na vrhu zabrinutosti većine pred izbore, pitanje je odjeknulo kod nekih glasača, a ankete su pokazale nestrpljenje Amerikanaca.

'Plan pobjede'

Takođe se očekuje da će Zelenski otkriti svoj "plan pobjede", detaljnu mapu puta za okončanje rata kako ga vidi Ukrajina.

Objavljeno je nekoliko detalja o planu, iako su zvaničnici administracije Zelenskog signalizirali da misle da je realan i ostvariv, ali uz podršku Zapada.

Pročitajte i ovo: Zelenski u SAD-u: 'Plan pobjede biće na stolu svih naših saveznika'

"Odlučna akcija sada bi mogla da ubrza pravedni završetak ruske agresije na Ukrajinu sljedeće godine. Naš plan pobjede će pomoći da se u stvarnosti Rusija dovede do mira", rekao je Zelenski u poruci na Telegramu nakon sastanka sa grupom republikanskih i demokratskih senatora 24. septembra.

"Sada, na kraju godine, imamo realnu priliku da ojačamo saradnju Ukrajine i SAD", rekao je on.

Više novca, više oružja, više pomoći

Bez obzira na to ko pobijedi na predsjedničkim izborima i ostvari kontrolu nad Kongresom 5. novembra, američka pomoć Ukrajini sljedeće godine najvjerovatnije će opasti u odnosu na paket od 61 milijardu dolara koji je usvojen u aprilu, kažu analitičari.

Koliko će zavisiti od različitih faktora, uključujući i to koja partija će biti na vrhu.

Demokrate bi vjerovatno podržale veći paket od republikanaca. Harris je jasno rekla da želi da Ukrajina pobijedi u ratu.

Trump je, u međuvremenu, izbjegao pitanje, rekavši samo da želi da se rat završi, ali je naveo nekoliko detalja kako će se to dogoditi.

Posjeta Zelenskog fabrici municije Scranton u Pensilvaniji djelimično je imala za cilj da podsjeti zakonodavce i američke glasače da pomoć Ukrajini takođe otvara radna mjesta u Sjedinjenim Državama, rekao je Aleksejev.

"Očigledno je važno istaći tu korist jer ima široku privlačnost za tradicionalnu demokratsku bazu, ali i za republikansku bazu, pošto je velika podrška Trumpu zasnovana na pritužbama zbog gubitka radnih mjesta u proizvodnji", rekao je on.