Zdravstveni radnici u Sarajevu prekinuli štrajk

Štrajk zdravstvenih radnika ispred kantonalne vlade u Sarajevu, 13. septembra 2024.

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) prekinuli su generalni štrajk nakon što su prihvatili ponudu kantonalne Vlade da im satnica bude povećana sa 1,57 evra na 1,73 evra.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio u četvrtak 19. septembra Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Štrajk i protesti ispred zgrade Vlade trajali su od 10. septmebra, a ispred kantonalnih institucija je razapet i šator zbog nepostizanja dogovora.

"Štrajk je završen danas u 14 sati, a grupa radnika će ostati i dalje ispred Vlade KS, dok od njih ne dobijemo pismeni zaključak o povećanju. Kad to dobijemo povlačimo se", rekao je Sadiković za RSE.

Pročitajte i ovo: Bez dogovora s Vladom, medicinari u Sarajevu nastavljaju protest

Sadiković je dodao da će vladina ponuda donijeti povećanje plate, na primjer za medicinsku sestru oko 75 evra prosječno, za spremačice oko 50 evra.

"Doktori medicine, specijalisti i magistri će dobiti veće povećanje. Ne mogu sad reći otprilike koliko, ali što je veći koeficijent, povećanje će biti veće", rekao je Sadiković.

Kantonalni premijer Nihad Uk izjavio je 11. septembra kako je trenutna plata radnika sa srednjom stručnom spremom 1.322 maraka (676 eura), dok radnici zdravstvenog usmjerenja sa višom stručnom spremom imaju 1.799 maraka (929 eura).

Uk je rekao i da doktori medicine i specijalisti imaju osnovnu platu oko 3.500 maraka (1.790 eura).

Iz Vlade KS za sada se još nisu zvanično oglasili o prihvatanju njihove ponude za povećanje satnice.

Pročitajte i ovo: Zdravstveni radnici nastavili proteste u Sarajevu, nije im dozvoljena blokada ulica