Zašto se odustaje od retestiranja u prevenciji širenja korona virusa?

Hjuston, Teksas, juli 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je preporuke, prema kojima se osoba nakon 14 dana izolacije smatra oporavljenom, u zavisnosti od kliničke slike. U tom slučaju, kako se navodi, nije neophodno raditi retestiranje na prisustvo korona virusa.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske je potvrđeno u petak 31. jula da su, vodeći se tim preporukama, odlučili da neće više raditi retestiranja zaraženih korona virusom.

„Osobi koja je 14 dana u izolaciji bez simptoma, nakon toga prestaje izolacija i ona može da se vrati u normalan život. One osobe koje imaju simptome, i dalje će porodični ljekari uz higijensko-epidemiološke mjere da komuniciraju s njima, vrše zdravstveni nadzor, i u skladu s njihovom kliničkom slikom da daju određene preporuke“, navodi Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz entitetskog Instituta je potvrđeno da se preporuke odnose na pacijente koji imaju blažu kliničku sliku i koji nisu imali simptome u protekla tri dana. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su, kako se navodi, donesene na osnovu relevatnih znanstvenih saznanja o riziku od prijenosa korona virusa i imunološkom stanju oboljelih.

Pročitajte i ovo: U BiH 173 novozaraženih, 16 osoba preminulo

Također, u razmatranje je uzet i razvoj epidemiološke situacije u kojoj dolazi do raširenog prijenosa u zajednici i povećanih potreba za testiranjem. Preporuke su uvažili i u Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.

„Eventualno kod težih pacijenata, onih u bolnici, to se radi. Ali kod pacijenata koji se nalaze na kućnom liječenju, koji su 14 dana u samoizolaciji, mi smo dali preporuku da se ne radi retestiranje“, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Goran Čerkez iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Predstavnici UN-a i SZO-a su u zajedničkoj izjavi 27. jula izrazili zabrinutost zbog epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini (BiH). U poruci navode da su zabrinuti zbog izvještaja zdravstvenih ustanova širom zemlje o dostizanju krajnjih granica kapaciteta sa posljednjim oštrim rastom broja zaraženih korona virusom.

„Iako održavanje zaliha testova, zaštitne opreme i prihvatnih kapaciteta zdravstvenih ustanova ostaje neophodno, zabrinjava potreba za pojačavanjem praćenja kontakata, nadzorom slučajeva i pojačavanjem specijalističkih ljudskih resursa, posebno doktora, medicinskih sestara i tehničara“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, za rubriku Zašto Radija Slobodna Evropa kaže da su preporuke SZO o retestiranju za zemlje koje nemaju dovoljno resursa dobrodošle. Međutim, smatra da je dosta benefita i od testiranja.

„To sigurno nije rasipanje resursa, jer čovjek kada je negativan, kada je otpušten iz bolnice, odnosno kada nije više u izolaciji, onda on ima nekakvu potvrdu da nije zarazan i nema te stigme. I mi smo ga riješili te psihološke komponente. A s druge strane, isto tako ako bi morao da obavlja nekakve druge aktivnosti, onda ima potvrdu da je negativan. Tako da, ukoliko se ima resursa, ja zaista preporučujem to testiranje nakon 15 dana. Ukoliko se nema resursa, onda se može postupiti po tim preporukama“, smatra Drljević i dodaje da su lokalne zdravstvene ustanove ograničene s brojem testova i tako prisiljene da reduciraju testiranje na korona virus.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata, do 10. avgusta, registrovano je 173 slučaja zaraze korona virusom, objavili su entitetske zdravstvene institucije. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda, dok je šеst smrtnih slučајеvа u posljednja 24 sata zabilježeno u entitetu Repulika Srpska.

Vaš browser nepodržava HTML5

Novi načini lečenja za teško obolele od COVID-a 19