Završeno potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici

Srpsko stanovništvo u Severnoj Mitrovici potpisuje peticiju za smenu albanskih gradonačelnika

Proces potpisivanja peticije za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića je završen, potvrdila je u petak Sanja Krtinić iz inicijativne grupe, za Radio Slobodna Evropa.

Ona nije precizirala koliko tačno građana je potpisalo peticiju, ali je rekla da su zadovoljni odzivom, te da su prikupili i više od minimalnog potrebnog broja, što je dvadeset odsto upisanih birača.

Peticija sa najmanje 20 odsto upisanih birača tebalo bi da bude predata predsedavajućem Skupštine opštine Severna Mitrovica.

Nakon predaje peticije sa potpisima predsedavajući skupštine ima rok od tri dana da je prosledi Centralnoj izbornoj komisija (CIK) na razmatranje i proveru.

Pročitajte i ovo: U Severnoj Mitrovici i Leposaviću pokrenute peticije za smenu gradonačelnika

Peticija za smenu gradonačelnika se održava na osnovu Administrativnog uputstva koje je Vlada Kosova donela u septembru 2023. kako bi se otvorio put za raspisivanje izbora u opštinama na severu jer lokalno srpsko stanovništvo nije prihvatalo albanske gradonačelnike.

Srbi su inače bojkotovali izbore, zbog čega su krajem maja na vlast došli albanski gradonačelnici što je podiglo tenzije.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smeni gradonačelnika, koje treba da bude održano u roku od 45 dana. Da bi ovo glasanje bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.