Rus dobio tri godine zatvora u SAD zbog šverca vojne tehnologije

Zastava Ministarstva pravde SAD. Ilustrativna fotografija

Američko ministarstvo pravde saopštilo je 17. jula da je 52-godišnji Rus Maksim Marčenko osuđen na tri godine zatvora zbog krijumčarenja velike količine vojne mikroelektronike američke proizvodnje u Rusiju.

Time je zaobilazio sankcije koju su SAD uvele Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Marčenko, koji je uhapšen u septembru 2023. tokom operacije FBI na Fidžiju, izjasnio se krivim na sudu u Njujorku u februaru po jednoj tački optužnice za pranje novca i jednu tačku za šverc robe iz Sjedinjenih Država.

On i još dvojica Rusa optuženi su da su koristili lažne kompanije da prikriju nabavku mikroelektronike.

Pročitajte i ovo: Savjet EU usvojio 14. paket sankcija Rusiji

Prema sudskim dokumentima, Marčenko je učestvovao u ilegalnoj mreži koja je kupovala velike količine mikroelektronike dvostruke namene od američkih distributera i isporučivala robu krajnjim korisnicima u Rusiji.

Ovi proizvodi su važni za vojnu primenu jer su kkorišćeni za proizvodnju optičkih nišana, uređaja za noćno osmatranje i drugih uređaja, navodi se u izveštaju Ministarstva.

Marčenko je, prema navodima američkih vlasti, upravljao sa nekoliko fiktivnih kompanija u Hong Kongu.

Pročitajte i ovo: Ministarstvo finansija SAD proširilo sankcije da se obuzda ruska ratna proizvodnja

Da bi se od američkih firmi sakrilo da je roba namenjena Rusiji, kao krajnji korisnici su navedeni Kina, Hong Kong i drugi.

U Sjedinjenim Državama optužen je po sedam tačaka, uključujući krijumčarenje, prevaru i pranje novca. On je već proglašen krivim po nekim optužbama.

Izvor: Current Time