Zatvaranjem objekata Pošte Srbije na Kosovu prekršeni sporazumi, poručio Vučić

Poslovnica Pošta Srbije u Gračanici na Kosovu, 29. januar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da su zatvaranjem objekata Pošte Srbije na severu Kosova prekršeni potpisani sporazumi.

"Ovo nije rezultat nikakve politike, ovo je rezultat nasilja. Mi imamo potpisane sporazume oko pošta i telekomunikacija, koji su i po rečima Kvinte brutalno kršeni i srušeni", rekao je Vučić u obilasku radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u beogradskoj opštini Surčin.

On je dodao da se nada da će KFOR reagovati "kako treba" i sačuvati mir.

"Znam koliko je teško i nadam se da nas neće dovoditi u poziciju u kojoj bismo morali da reagujemo, jer bi to bilo katastrofa za nas, ali ne kad vas neko dovede u poziciju iz koje prosto ne možete da izađete. Ja verujem da još možemo", poručio je Vučić.

Pročitajte i ovo: Koja je uloga Pošte Srbije na Kosovu?

Kosovske vlasti su 5. avgusta zatvorile devet objekata Pošte Srbije na severu Kosova, pod obrazloženjem da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu.

Iste noći je reagovala Evropska unija ocenivši da zatvaranje ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova smatra jednostranim i nekoordinisanim korakom kosovskih vlasti, čime se krše sporazumi koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Ranije su se oglasile i Sjedinjene Države, koje su saopštile da su duboko razočarane, kako su navele, jednostranim i nekoordinisanim akcijama Vlade Kosova u vezi sa ekspoziturama Pošta Srbije.

Pročitajte i ovo: Jednostrane i nekoordinisane radnje ugrožavaju zahtev Kosova za članstvo u EU, upozorava ambasador Nemačke

Pošta Srbije je saopštila da je kosovska policija na prelazu Jarinje zaustavila kombi vozilo sa pismima, na redovnoj liniji prevoza od Raške u Srbiji ka Gračanici na Kosovu.

Kako je navedeno u saopštenju zaustavljena je pošiljka sa pismima za korisnike na severu Kosova.

Pošta Srbije pozvala je na hitnost rešavanja i smirivanja tenzija i omogućavanja neometanog funkcionisanja poštanskog saobraćaja na severu Kosova.