Prokić: Vučić je došao na vlast da potpiše konačno rešenje za Kosovo

Slike Aleksandra Vučića uoči njegove posete Severnoj Mitrovici u februaru 2016

Dramski pisac Nenad Prokić za Zašto komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da veruje da je pravi čovek za rešavanje pitanja Kosova. "On jeste pravi čovek za to ne više ni kao predsednik, ne više ni kao premijer, već zato što ima iz nejasnih razloga natpolovičnu većinu na biralištima i pored odsustva bilo kakvog rezultata njegove petogodišnje vladavine. On jeste u situaciji da uradi nešto što mi drugi nismo", ocenjuje Prokić.

  • Bez rizika

Vučić nije ni konvertovan a nije ni nacionalista. On radi po onome "biću sve što hoćeš". I takvi ljudi jesu pogodni da se napravi održivo konačno rešenje u slučaju da imaju natpolovičnu većinu, a on je ima. On je čovek koji je mrzeo druge narode, a sad mrzi svoj sopstveni očigledno pošto ne propusti priliku u bilo kom intervjuu koji daje da ocrni sopstveni narod.

Neće on reskirati ništa. On je došao na vlast zbog toga da bi potpisao i dobio podršku međunarodne zajednice, da bi potpisao konačno rešenje za Kosovo. On će to morati da uradi inače će sići sa vlasti brže nego što je došao.

  • Kukavičluk opozicije

Opozicija se kukavički krije iza naroda isto kao i Vučić jer odbijanjem da se ide na razgovore oni pokazuju taj kukavičluk, a imali su priliku ranije da ne skrivaju iza tog istog naroda i da reše kosovsko pitanje pa nisu, a sad se ljude što je on uzeo taj vruć krompir u ruke pa oni ne moraju. Dakle, oni moraju da idu na te razgovore i oni moraju da budu javni i oštri i da u direktnom sukobu na javnom servisu ili negde sva ta opozicija konačno kaže ne skrivajući se kao Tadić, pa kao i Đinđić kada je pekao vola na Palama iza te želje da budu prepoznati kao nacionalisti donekle koliko bi trebalo da osvoje glasove u Srbiji, nego da otvoreno kažu – da li jesu za priznavanje, da li jesu za deobu, da li nisu i to je nešto što su oni dužni ako hoće da se bave politikom. Vučić je ovde u pravu. Oni se kukavički kriju iza ideje nacionalizma s kojom su koketovali tolike godine i ništa nisu uradili.

  • Plan za Kosovo napisao neko drugi

Gotov plan je na nekom drugom mestu. Mi smo banana država i taj gotov plan je već dugo gotov, samo je pitanje ko će i na koji način da ga završi. Vidimo da je taj vruć krompir zapao Vučiću, pošto je on sad osim patrijarha sve, a voleo bi i to da bude, jer je bolesno ambiciozan čovek. To da će on da reskira svoju političku karijeru nije tačno da nema više ambicija, da je sve već bio pa ne mora ništa da bude, to apsolutno nije tačno. Iza svake njegove rečenice proizilazi i izbija jedna bolesna ambicija da bude sve i da mu se svi dive i to je nešto što nije normalno uopšte ponašanje jer nemoguće da sve znaš i da budeš najbolji u svemu, a taj gotov plan je napisao neko mnogo pametniji od njega i mnogo jači od njega i biće sproveden. Ako ga ne sprovede on – sprovešće ga neko drugi, a dotle bi bilo dobro da opozicija konačno kaže kao što je recimo LDP rekao pre deset godina da smatra da Srbija prva treba da prizna Kosovo. Ovako smo se mučili, omogućavali ogromne resurse da predamo u privatne džepove, u krađe, u pare koje su svakodnevno davane za dug Kosova da bismo na kraju to ipak uradili. O čemu će se drugo razgovarati na tim razgovorima ako ne o priznanju Kosova?

  • Jedina opcija – priznanje Kosova

Svi razgovori će biti isključivo o tome. Kako će se to uliti u glave ovom narodu koji voli da veruje u nešto što ne postoji pa mu se pravi politika koja je politika o nečemu što ustvari ne postoji. To je drugo pitanje kako će to biti upakovano. Ali jedini razgovori će biti o priznavanju Kosova na ovaj ili na onaj način. I određenim tempom koji će neko drugi odrediti.

Ja sam otvoreno rekao pre deset godina šta mislim o tome. Ono što smo mi uradili Albancima pre sto godina u balkanskim ratovima neće nikad biti zaboravljeno u albanskim dušama. Ako se o tome nikada nije progovorilo, ako zbog toga sto godina nismo mogli da se gledamo osim u svakoj prilici preko nišana kad god je to moglo, onda ja mislim da je rešenje da se prvo mi izvinimo za sve što smo uradili pre sto godina, da sagledamo svoje zločine koje smo prema njima napravili i izbog čega oni nisu ni po koju cenu hteli sa nama da žive više osim pod nekom komunističkom prisilom ili ovom ili onom i sačekali prvu priliku da se otcepe.

Da se ikada glasalo na referendumu u kojem su zastupljeni Albanci šta mislite kako bi se taj referendum završio? Nego su pravljeni referendumi na kojima su glasali samo Srbi i posle se čudimo što neće da žive sa nama. Ta priča je završena – što pre se prizna Kosovo, što pre se prizna neko razgraničenje ili se prizna u celosti ili kako god, to će budućnost na ovim prostorima biti srećnija i bolja. E sad oni koji su pravili zlodela i zločinačku politiku kao što je pravio Vučić i njegova stranka... Tu ima i neke istorijske pravde da oni imaju taj vruć krompir u svojim rukama i da će oni da odrade taj posao. I ništa im se neće desiti. Biće dva natpisa u Informeru, u nekim u tabloidima i svi ovi koji glasaju za njega će proglasiti herojstvom to što je uradio.