Zaštitnik građana najavio postupak kontrole zbog ubistva u zatvoru u Beogradu

Okružni zatvor, Beograd, ilustrativna fotografija, 25.07.2013.

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će pokrenuti postupak kontrole zbog ubistva zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je 20. marta da je pokrenulo postupak unutrašnje kontrole i postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti u ovom slučaju, kao i da je smenjen upravnik zavoda.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da je pokrenulo istragu protiv tri mladića zbog sumnje da su ubila 74-godišnjeg S.B. s kojim su delila ćeliju u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela nakon izveštaja obdukcionog nalaza o smrti S.B.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Zbog ubistva u zatvoru u Srbiji pokrenuta unutrašnja kontrola, smenjen upravnik zatvora

Prema saopštenju tužilaštva, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života S.B.

Tužilaštvo navodi i da se sumnja se da su osumnjičeni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali "pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene".

U saopštenju tužilaštva se takođe navodi da je S.B. bio na lekarskom pregledu zbog povreda koje je zadobio 3. februara, a sutradan se njegovo stanje pogoršalo i preminuo je.

Istraga je u fazi ispitivanja svedoka i prikupljanja dokaza.

Svi osumnjičeni, kao i oštećeni, su izdržavali kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja, piše u saopštenju tužilaštva.