Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba u Srbiji

Detalj sa Parade ponosa u Beogradu, 2017. godine

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović pokrenula je postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada policije zbog sumnje da su prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa stana u Beogradu, piše u saopštenju na sajtu Zaštitnika građana 27. februara.

"Na osnovu prikupljenih informacija pripadnici MUP-a su 14. februara 2024. godine navodno zbog prijave da se u stanu nalazi droga tokom pretresa pretukli i ponižavali dve LGBTI osobe", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je, kako se navodi, tražio od policije da mu u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim okolnostima navedenog slučaja.

Zamenica zaštitnika građana je postupak pokrenula po sopstvenoj inicijativi, navodi se na sajtu te institucije.

Nevladina organizacija za zaštitu LGBT+ prava "Da se zna" podnela je pritužbu na rad policijskih službenika u Beogradu zbog ovog slučaja, a Tužilaštvo postupa po toj pritužbi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) 26. februara.

Pročitajte i ovo: MUP Srbije saopštio da Tužilaštvo ispituje optužbe za policijsko zlostavljanje dve LGBT+ osobe

Iz te organizacije su povodom tog slučaja najavili više krivičnih prijava.

Predstavnik "Da se zna!" Bojan Lazić rekao je novinarima u Prajd info centru u Beogradu da je ova akcija policije "najteži slučaj" koji je ta organizacija zabeležila za osam godina postojanja.

Prema njegovim rečima, mladić i devojka su zadobili telesne povrede, kao i teške psihičke traume.

Nasilje je, prema njegovim rečima, nastavljeno i nakon privođenja, u policijskoj stanici.

Iz MUP-a su saopštili da "ukoliko se ustanovi da su prekoračili ovlašćenja", policajci će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

MUP je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa saopštio da su policijski službenici i pripadnici interventne jedinice postupali po sudskoj naredbi za pretres stana.

Dodaju da su u stanu zatekli dve osobe, starosti 20 i 25 godina.

Prema rečima policije, u stanu su pronađene supstance za koje se sumnja da su droga.

Nevladina organizacija "Da se zna", koja u Srbiji pruža pravnu i psihološku podršku LGBT+ osobama, tokom 2023. godine dokumentovala je više od 80 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima te zajednice.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Ja gotovo ne znam LGBTIQ osobu koja hoće da ostane u Srbiji'