Registrovano sedam slučajeva velikog kašlja u Sjevernoj Makedoniji

Veliki kašalj je oboljenje praćeno jakim kašljem, čestim epizodama i napadima zacjenjivanja, sve je praćeno iskašljavanjem sluzi i često povraćanjem.

Sedam slučajeva velikog kašlja u Sjevernoj Makedoniji registrovano je od početka godine. Posljednja dva su dvomjesečne bebe, a jedan odrasli pacijent je hospitalizovan, rekao je za Radio Slobodna Evropa Zlate Mehmedović, glasnogovornik Komisije za infektivne bolesti.

Odrasla osoba je hospitalizovana na Infektivnoj klinici u Skoplju. Bebe sa velikim kašljem se ne liječe u bolnici.

Zbog slučajeva velikog kašlja, kao i širenja gripe, Komisija za infektivne bolesti će iduće srijede održati sjednicu na kojoj će raspravljati o ovim zarazama.

Veliki kašalj se u Sjevernoj Makedoniji pojavio početkom januara, a prvo su registrovana dva slučaja, osoba iz Kičeva je došla iz inostranstva i šestomjesečna beba iz Skoplja.

Nijedna od dvije osobe nisu vakcinisane, a liječnici ponavljaju da se veliki kašalj može spriječiti vakcinacijom.

"Rizik od obolijevanja i pojave komplikacija najveći je kod novorođenčadi i male djece koja nisu vakcinisana. U sredinama sa visokim obuhvatom vakcinacije, pertussis (veliki kašalj) se može javiti i kod adolescenata i odraslih zbog slabljenja imuniteta", rekla je za RSE doktorica Kristina Stavridis iz Instituta za javno zdravlje.

Prema posljednjim podacima, u Sjevernoj Makedoniji obuhvat primarnom vakcinacijom je ispod 90 posto za sve vakcine, protiv žutice ili hepatitisa B (HepB), protiv gripe, protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DiTePer) i malih boginja, kao i protiv humanog papiloma virusa (HPV), koja bilježi najmanji obuhvat od svih vakcina.

Da bi postojao kolektivni imunitet, preko 95 posto stanovništva treba da bude vakcinisano. Trenutno, prema riječima doktorice Stavridis, obuhvat prvom dozom je ispod 85%, a revakcinacijom je 69%.

Pročitajte i ovo: Dete u Beogradu na respiratoru zbog velikog kašlja, bilo i smrtnih slučajeva

Situacija sa velikim kašljem je takođe alarmantna u Srbiji

U susjednoj Srbiji je proglašena epidemija velikog kašlja. Tokom januara prijavljena su 253 slučaja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", nakon što je saopšteno da je preminulo četvoro djece u Institutu za majku i djecu "Dr. Vukan Čupić" u Beogradu.

Više sadržaja