Zaposlenost žena u Afganistanu naglo opada nakon što su talibani preuzeli vlast

Ograničenja koja su talibani nametnuli ženama doprinijela su naglom padu zaposlenosti, navodi ILO.

Međunarodna organizacija rada (ILO) u saopštenju od 7. marta navodi da je zaposlenost žena u Afganistanu pala za 25 posto od kako su se talibani vratili na vlast u augustu 2021.

ILO kaže da su ograničenja koja su talibani nametnuli ženama doprinijela naglom padu. U njemu se navodi i da bi pad bio još oštriji da nije bilo samozapošljavanja kod kuće, koji je postao dominantan oblik učešća žena na tržištu rada, što je spriječilo dalji pad zaposlenosti.

U međuvremenu, zaposlenost muškaraca opala je za 7 posto u istom periodu, saopštila je ILO.

"Ograničenja za djevojčice i žene imaju ozbiljne implikacije na njihovo obrazovanje i izglede na tržištu rada", rekao je Ramin Behzad, viši koordinator ILO-a za Afganistan.

"Omogućavanje jednakog pristupa svim mladim ženama i muškarcima kvalitetnom obrazovanju i obuci, kao i mogućnosti pristojnog i produktivnog zapošljavanja ostaju ključni izazov i prioritet za budućnost afganistanske privrede i društva", dodao je.

Pročitajte i ovo: Stare prakse 'novih' talibana

Novi izvještaj, Zapošljavanje u Afganistanu 2022.: Brza procjena uticaja, otkriva da je i za mlade ljude u dobi od 15-24 godine uticaj na zapošljavanje također bio ozbiljan i nesrazmjeran. Procjenjuje se da je zaposlenost mladih smanjena za 25 posto u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na drugi kvartal 2021.

Procjenjuje se da je u četvrtom kvartalu 2022. ukupna zaposlenost (i formalna i neformalna) bila 450.000 niža od nivoa prije tranzicije, i više od 900.000 niža u poređenju sa hipotetičkim scenarijem bez promjene administracije.

Osim toga, prihodi od rada su teško pogođeni i sve su nestabilniji, a posebno šteti domaćinstvima koja se bore zbog rasta hrane i potrošačkih cijena.

Pročitajte i ovo: Afganistan suočen s ekonomskim kolapsom i glađu