Ukrajina kaže da je ugašena nuklearka Zaporožje koju drže ruske snage

Satelitska slika koju je osigurao Maxar Technologies prikazuje nuklearnu elektranu Zaporožje 19. avgusta 2022.

Ukrajinske vlasti su saopćile da su posljednja dva reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje zatvorena zbog požara i oštećenih dalekovoda, što pojačava strahove od moguće nesreće jer je postrojenje prvi put isključeno iz ukrajinske električne mreže.

"Radnje napadača uzrokovale su potpuno isključenje postrojenja s električne mreže - prvo u povijesti elektrane", saopćio je Enerhoatom na Telegramu.

Obavijest državnog energetskog operatera Enerhoatoma od 25. avgusta dolazi u trenutku kada strani dužnosnici upozoravaju na potencijalnu katastrofu i nastavljaju pritisak na ruske i ukrajinske snage da učine više kako bi zaštitile najveću evropsku nuklearnu elektranu.

Pročitajte i ovo: Erdogan najavio razgovor sa Putinom o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani

Rusija je preuzela kontrolu nad postrojenjem otprilike dvije sedmice nakon početka invazije na Ukrajinu 24. avgusta, ali je dopustila ukrajinskim inženjerima da ostanu i upravljaju postrojenjem, čiji je prvi reaktor proradio 1985. godine.

Borbe u blizini elektrane između ruskih i ukrajinskih snaga potaknule su zabrinutost da bi se mogla desiti nesreća.

Ukrajinski dužnosnici također su upozorili da bi Rusija mogla pokušati isključiti elektranu iz mreže, što bi bio potez koji bi ozbiljno opteretio oštećenu ukrajinsku ekonomiju, osobito s nadolazećom zimom.

Inače nuklearna elektrana isporučuje jednu petinu ukupne električne energije Ukrajine.

Pročitajte i ovo: Ruski napadi 'prisilili nuklearni reaktor elektrane Zaporožje na gašenje'

Isključivanje elektrane smatra se potencijalno opasnim jer bi kvar u rezervnom sistemu napajanja mogao dovesti do problema s rashladnom tekućinom i uzrokovati topljenje jezgre reaktora.

"Postrojenje se i dalje napaja iz lokalne termoelektrane. Požari u obližnjoj termoelektrani ometali su nadzemne električne vodove. Tri alternativne linije do elektrane već su bile oštećene ruskim granatiranjem", naveli su iz Enerhoatoma.

Lokalni dužnosnici izvijestili su da su razine radijacije u blizini normalne i da su u toku radovi na ponovnom spajanju reaktora na mrežu.

Saopćenje Enerhoatoma došlo je istog dana kada je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao da se i Kijev i Moskva slažu da osoblje tog nadzornog tijela Ujedinjenih nacija treba ući i provjeriti situaciju u Zaporožju.

Pročitajte i ovo: Putin pristao na slanje misije IAEA u Zaporožje, saopštio Pariz

Rafael Grossi je rekao da razgovori o dobivanju pristupa objektu napreduju i da smo "vrlo, vrlo blizu" dogovoru o posjetu.

Elektrana Zaporožje ima šest reaktora sovjetskog dizajna, ali samo su dva ostala u pogonu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Vaš browser nepodržava HTML5

Odbrana nuklearke golim rukama