Ukrajinska atomska agencija: Situacija u Zaporožju 'pod kontrolom'

Nuklearna elektrana Zaporožje, mart 2023.

Uništenje brane Kahovka od ruskih snaga na jugu Ukrajine predstavlja pretnju za Zaporošku nuklearnu elektranu, ali je situacija u objektu pod kontrolom, saopštila je u utorak ukrajinska državna agencija za atomsku energiju.

"Voda iz rezervoara Kahovka je neophodna da bi stanica dobila struju za turbinske kondenzatore i sigurnosne sisteme ZNPP“, navodi se u saopštenju Energoatoma u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Trenutno je rashladni bazen stanice pun: od osam časova vodostaj je 16,6 metara, što je dovoljno za potrebe stanice. Trenutno je situacija u ZNPP pod kontrolom, ukrajinsko osoblje prati sve pokazatelje“, navodi se u saopštenju.

Eksplozije na brani Kahovka iz sovjetskog doba na teritoriji koju je okupirala Rusija u utorak, 6. juna su izazvale poplavne vode u oblasti koja je sada ratna zona, tvrde ukrajinske i ruske snage koje su jedna drugu okrivile za uništenje.

Energoatom je saopštio da su ruske snage digle branu u vazduh.

U njemu se navodi da se nivo vode u akumulaciji Kahovka ubrzano snižava, što predstavlja "dodatnu pretnju" za objekat koji je okupirala Rusija - najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Šef administracije predsednika Ukrajine u utorak je opisao eksploziju kao "ekocid" koji su počinile ruske snage.

Rusija je za incident okrivila Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.