Maskirani izraelski vojnici ubili tri Palestinca u bolnici na Zapadnoj obali

Bolnica Ibn Sina u gradu Dženin gde su pripadnici izraelskih snaga izveli napad, 30. januar 2024.

Tajni izraelski agenti, neki prerušeni u medicinsko osoblje, upali su u utorak u bolnicu na Zapadnoj obali i ubili trojicu Palestinaca za koje vojska tvrdi da su militanti Hamasa, u prvoj takvoj operaciji u poslednjih osam godina.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su izraelske snage otvorile vatru unutar odeljenja bolnice Ibn Sina u gradu Dženin. Ministarstvo je osudilo napad i pozvalo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelsku vojsku da obustavi takve operacije u bolnicama.

Izraelska vojska je saopštila da militanti koriste bolnicu kao skrovište i navodi se da je jedan od ubijenih u napadu preneo oružje i municiju drugima za planirani napad, navodno inspirisan Hamasovim napadom na jug Izraela 7. oktobra. Vojska nije pružila dokaze koji podržavaju tu tvrdnju.

Dodaje da su pripadnici izraelske vojske ušli u bolnicu, glavnu zdravstvenu ustanovu za Dženin i obližnji izbeglički kamp, kako bi napali "terorističku ćeliju Hamasa".

Na snimcima, za koje se navodi da su iz bolnice, vidi se više naoružanih muškaraca i žena, obučenih u medicinske uniforme ili civilnu odeću, kako se kreću kroz bolnička odeljenja.

Kadar sa snimka koji je navno zabeležila kamere u bolnici Ibn Sina u Dženinu, 30. januar 2024.

Direktor bolnice Nadži Nazal rekao je za AFP da je "grupa izraelskih snaga ušla u objekat na tajnom zadatku i izvršila atentat na muškarce", koristeći oružje s prigušivačima.

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa navela je da su ubijeni Muhamed Džalamna, Muhamed Ajman Gazavi i Bazel Ajman Gazavi.

"Operacija je izvedena na bolničkom odeljenju za rehabilitaciju gde je bio na lečenju Bazel Gazavi", rekao je direktor bolnice.

Izraelska vojska tvrdi da je Džalamna "terorista" iz militantne grupe Hamas koji se krio u bolnici. Zajedno sa njim "neutralisana" su još dva "terorista" koji su se takođe krili unutra, dodala je vojska.

Vojska navodi da je Džalamna "inspirisan" napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i da je "planirao da izvede teroristički napad u bliskoj budućnosti i koristio je bolnicu kao skrovište i stoga je neutralisan".

Pročitajte i ovo: Zašto slogan 'Od reke do mora' podstiče gnev i strast zbog rata Izraela i Hamasa?

Izrael, koji je drži Zapadnu obalu pod okupacijom od arapsko-izraelskog rata 1967. godine, pojačao je svoje upade u palestinske gradove posle 7. oktobra.

Dženin je bio u fokusu izraelskih napada, u kojima je vojska rušila kuće i uništavala ulice, ali i izvodila vazdušne napade.

Dok Palestinci često optužuju izraelske trupe da sprečavaju bolničare da dođu do onih koji su ranjeni u upadima, smrtonosni napadi unutar bolnica su retki.

Poslednji se dogodio 12. novembra 2015, kada su tajni agenti koji su se pretvarali da dovode trudnu ženu upali u bolnicu u gradu Hebronu na jugu Zapadne obale. Tada su uhapsili Palestinca optuženog da je nožem ubio i ubio svog rođaka u bolnici Al-Ahli.

Od kada su napadi 7. oktobra izazvali rat između Izraela i Hamasa, više od 370 ljudi ubili su izraelski vojnici i naseljenici na Zapadnoj obali, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Ramali.

Izvor: AFP, AP