Zakon o 'stranim agentima' stupio na snagu u Gruziji

Protesti protiv zakona o "stranim agentima" u Gruziji, april 2024.

Dva mjeseca nakon što je vladajuća stranka izgnorisala proteste i međunarodna upozorenja zakon o takozvanim "stranm agentima" stupio je na snagu u Gruziji. Zakon je široko kritikovan i prijeti da javno diskredituje hiljade medijskih kuća i organizacija civilnog društva kao "sluge" stranih snaga.

Nekoliko tužbi još uvijek su u procesu koje osporavaju ustavnost zakona, uključujući i uključujući prvi žalbeni postupak predsjednice Salome Zurabishvili pred Ustavnim sudom.

Novi zakon obavezuje nezavisne grupe i medijske kuće koje primaju 20 posto svog finansiranja iz inostranstva da se upišu u javni registar koji sugeriše da su "sluge stranih interesa."

"Sve je spremno od 1. avgusta, [i] organizacije koje ispunjavaju ove kriterije mogu nam se prijaviti," saopštio je ranije ministar pravde Rati Bregadze, čije će ministarstvo voditi registar.

Pretpostavlja se da ogromna većina od oko 10.000 nevladinih organizacija u Gruziji prima sredstva iz inostranstva. Desetine istaknutih organizacija su obećale da neće postupiti po zakonu, ali aktivisti kažu da bi prateće kazne mogle uništiti brojne manje organizacije.

Pročitajte i ovo: Pet zakona o 'stranim agentima' za zemlje na nišanu Moskve

Usvajanje Zakona o transparentnosti stranog uticaja u maju došlo je više od godinu dana nakon što su vladajuća stranka "Gruzijski san" i saveznici popustili pod pritiskom zbog sličnog zakona. Oni pravdaju zakon povećanjem transparentnosti i jačanjem gruzijskog suvereniteta.

Opozicija je osudila zakon kao "ruski zakon" jer Moskva koristi sličan zakon da stigmatizuje nezavisne medije, organizacije i pojedince koji su kritični prema Kremlju tvrdeći da je njegovo usvajanje znak ruskog uticaja u Gruziji.

U međuvremenu, pristupanje Gruzije Evropskoj uniji je stopirano, a dio finansijske podrške zemlji je zamrznut nakon što su gruzijske vlasti usvojile sporni zakon.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ko ima zakon o 'stranim agentima' u ruskom stilu?