Zajović: Ne verujem da će smeniti Radetu

Vjerica Radeta ismevala na Tviteru tragediju članova porodice Hatidže Mehmedović stradalih u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine

Staša Zajović iz nevladine organizacije „Žene u crnom“ kaže za Radio Slobodna Evropa da ne veruje da će Vjerica Radeta, poslanica u parlamentu i potpredsednica Skupštine Srbije biti smenjena, niti da će protiv nje biti pokrenut krivični postupak zbog tvita koji je objavila povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja Majke Srebrenice.

„Žene u crnom“ su prva organizacija koja je preduzela konkretan pravni korak nakon što je Radeta objavila tvit u kome ismeva preminulu Mehmedović, te njene, u srebreničkom genocidu ubijene sinove i supruga. Ta organizacija podnela je krivičnu prijavu u kojoj traže da tužilaštvo pokrene postupak po službenoj dužnosti, zatim da Radeta bude po hitnom postupku smenjena sa mesta potpredsednice Parlamenta i da se najviši predstavnici vlasti oglase i da jasno i nedvosmisleno osude ovo i slična ponašanja.

"Znajući da je Hatidža Mehmedović u genocidu u Srebrenici izgubila oba sina i supruga, prevazilazeći sve granice razuma i elementarne ljudskosti, ova nedostojna osoba se javno zapitala 'ko će sahraniti Hatidžu Mehmedović, sinovi ili muž?'”, stoji u saopštenju koje su objavile „Žene u crnom“.

Zajović kaže da je dobro ali ne i dovoljno to što je predsednica Skupštine Maja Gojković osudila govor mržnje svoje potpredsednice i što su njenu smenu tražile i neke poslaničke grupe. Inicijativu Demokratske stranke da Radeta bude smenjena sa mesta potpredsednice Skupštine dosad su potpisima podržale gotovo sve opozicione stranke u Skupštini, osim desničarskih Dveri. Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je saopštio da neće dozvoliti smenu Vjerice Radete.

U ovoj zemlji smo mi, koji se solidarišemo sa žrtvama zločina, recimo u Srebrenici, stalno izloženi batinaškim obračunima koje organizuje režim i za to koristi i Šešelja: Staša Zajović

RSE: Da li društvena klima u Srbiji, revidiranje novije istorije - ratova u devedesetim, petooktobarska smena Miloševićeve ratne mašinerije, događaja koji su prethodili NATO akciji, pa sve do izjednačavanja četničkog i partizanskog pokreta - da li sve to logično dovodi i do takvog iskaza koji nije usamljen?

Zajović: Sve te stvari koje ste pomenuli dovele su do toga da je današnja Srbija „društvo zombija“, društvo moralnog sloma i sunovrata. Zato nije dovoljno da se preduzmu mere (ako se budu preduzele) samo na krivično pravnom, političkom, institucionalnom nivou, ukoliko se nešto ne uradi na nivou društvene zajednice, ako se ne iskoristi prilika za povraćaj vlastitog dostojanstva i ljudskosti. Ako se to ne učini, onda to ostaje društvo koje ima duboko saučesništvo sa ubicama, budući da slavi ratne zločince i ubice i da nema saosećanja sa onima koji su bili žrtve tih zločina. U ovoj zemlji smo mi, koji se solidarišemo sa žrtvama zločina, recimo u Srebrenici, stalno izloženi batinaškim obračunima koje organizuje režim i za to koristi i Šešelja (Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine na 10 godina zatvora i narodni poslanik u Skupštini Srbije) i Radetu, nedostojno je da pominjemo njihova imena.

RSE: Razumljivo je da poslanik Meho Omerović, zbog sumnje da je pokušao da ukrade parfem u fri šopu, podnese ostavku, ali istovremeno u poslaničkoj klupi sede i dalje i Vojislav Šešelj i Vjerica Radeta. Dakle, postavlja se pitanje zašto se ne toleriše krađa parfema a toleriše ratni zločin i govor mržnje.

Zajović: Pa, zato što je ljudski život manje vredan od mirišljavog parfema. Zato što u Srbiji život starleta postaje najvažnija vest u medijima. Zato što se nasilje nad ženama normalizuje i zato što je na delu fašizacija društva na svim nivoima. To je logična posledica potpunog sunovrata. Tom društvu je potrebno da se pre svega stavi tačka na nekažnjivost na svim nivoima. U Srbiji malo ima nade da će se to desiti, pogotovo što pritisak zemalja Evropske unije nije dovoljan.

RSE: Još jednom, da li očekujete da će biti pokrenut krivični postupak i da će biti smenjena Vjerica Radeta sa mesta potpredsednice Parlamenta, što su Žene u crnom tražile u svom saopštenju?

Zajović: Plašim se - ne!