Državljanima Iraka, Avganistana, Jemena i Sirije zabranjeni letovi iz Dubaija prema Belorusiji

Avion beloruske kompanije Belavia na jednom od moskovskih aerodroma, maj 2021. godine

Beloruska aviokompanija Belavia saopštila je u ponedeljak, 15. novembra, da je izbeglicama i migrantima iz Sirije, Iraka, Avganistana i Jemena zabranjeno da lete iz Dubaija prema Belorusiji.

"Prema odluci nadležnih organa Ujedinjenih Arapskih Emirata, državljanima Avganistana, Iraka, Jemena i Sirije od 14. novembra nije dozvoljeno ukrcavanje na letove iz Dubaija za Belorusiju", navela je Belavia, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Prethodno je iračka vlada saopštila da će u četvrtak organizovati prvi let vraćanja svojih državljana sa granice između Belorusije i Poljske i da će to biti na dobrovoljnoj bazi.

"Vlasti će 18. novembra organizovati let za one koji žele dobrovoljno da se vrate" iz Belorusije, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Blinken potvrdio podršku Poljskoj u slučaju bjeloruske zloupotrebe migranata

Beloruska avio-kompanija je već u petak, 12. novembra, saopštila da neće dozvoliti građanima Iraka, Sirije i Jemena da se ukrcaju na letove iz Turske na zahtev turskih vlasti.

Turska uprava za civilno vazduhoplovstvo potvrdila je da građanima iz Sirije, Jemena i Iraka neće biti prodavane karte za Minsk iz Turske.

Evropska unija je ranije optužila predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji to demantuje, da je orkestrirao talas izbeglica i migranata uglavnom sa Bliskog istoka, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Pročitajte i ovo: Tursko predsedništvo: Neprikladno kriviti Tursku za krizu na granici EU i Belorusije

Poljska je optužena da gura izbeglice i migrante nazad preko granice u Belorusiju, suprotno međunarodnim pravilima o azilu, a humanitarni radnici kažu da vanredno stanje u Poljskoj znači da nisu u mogućnosti da uđu u pogođeno područje.

Prema navodima medija, ukupno 11 osoba umrlo je od početka krize na granici između Poljske i Belorusije.

Pročitajte i ovo: Dok Bjelorusija pospješuje migrantsku krizu sa EU, Putin vidi svoju šansu