Kineski lider u Francuskoj na početku evropske mini turneje

Kineskog predsjednika Xi Jinpinga dočekao je francuski premijer Gabriel Attal, Pariz, 5. maj 2024.

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je 5. maja u Pariz, gdje se njegov francuski kolega Emmanuel Macron namjerava založiti za međudržavni trgovinski reciprocitet i traženje rješenja za rat u Ukrajini, u kome Kina nastavlja da pokazuje podršku Rusiji.

Vraćajući se prvi put u Evropu od 2019. godine, predsjednik Kine je organizirao mini turneju u znaku diplomatske ravnoteže. Kineskog predsjednika je na aerodromu u Parizu dočekao francuski premijer Gabriel Attal.

Poslije državne posjete Francuskoj, koja već godinu traži od njega da iskoristi utjecaj i "urazumi" Rusiju, kineski predsjednik putuje u Srbiju i Mađarsku, dvije zemlje koje su, kako piše AP, bliske Moskvi.

Na početku posjete Francuskoj, kineski predsjednik poručio je u izjavi za medije da želi surađivati s međunarodnom zajednicom u pronalaženju načina za rješavanje sukoba izazvanog ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Nadamo se da će se mir i stabilnost brzo vratiti u Europu i namjeravamo raditi s Francuskom i cijelom međunarodnom zajednicom u pronalaženju dobrih puteva za rješavanje krize", navodi se u njegovoj izjavi koju je prenio "Le Figaro", a u kojoj je istaknuo da Kina "nije niti jedna strana niti sudionik" u sukobu, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo: Sijeva velika turneja Evropom


Xi Jinping koji dolazi na proslavu 60 godina francusko-kineskih diplomatskih odnosa, u ponedjeljak će imati sastanak sa Macronom, koji se nedavno savjetovao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o evropskom pristupu Kini.

Sastanku dvojice predsjednika će prisustvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a bit će razgovarano o trgovinskih sporovima.

Evropska unija (EU) je posljednjih mjeseci povećala istrage o kineskim državnim subvencijama za nekoliko industrijskih sektora, posebno za električna vozila, čiji su proizvođači osumnjičeni za narušavanje konkurencije.

Pročitajte i ovo: Zašto su Si Đinpingu bitni Srbija i Mađarska?


Macron je u nedjelju u intervjuu za list "La Tribune du dimanche" rekao da EU nema jednoglasan stav o strategiji koju treba usvojiti jer "određeni akteri i dalje vide Kinu kao tržište mogućnosti" dok ona "uveliko izvozi u Evropu".

Francuski predsjednik objavio je da se zalaže za "bolju zaštitu nacionalne sigurnosti, odbranu interesa i postizanje reciprociteta", a od Kine želi osigurati da odbije podršku ruskom ratu u Ukrajini.

Oko 2.000 ljudi, uglavnom predstavnika tibetanske zajednice u Francuskoj, okupilo se u nedjelju u Parizu da osudi posjetu kineskog predsjednika Francuskoj.

"Zaustavite prijetnju Tajvanu, zaustavite represiju u Hong Kongu, zaustavite podršku Putinu, zaustavite miješanje u Francuskoj", pisalo je na velikom transparentu na skupu na Trgu Republike, tradicionalnom mjestu za demonstracije u glavnom gradu Francuske.

Tibet je stoljećima bio u periodima nezavisnosti i u periodima pod kontrolom Kine. Peking je preuzeo kontrolu tim područjem u oktobru 1950. godine.