WHO: Većina žrtava zemljotresa u Afganistanu su žene i djeca

Afganistanci čiste ostatke oštećene kuće nakon zemljotresa u selu Sarbuland u provinciji Herat 7. oktobra 2023.

Žene i djeca čine dvije trećine žrtava zemljotresa u Afganistanu koje se nalaze u bolnicama sa teškim ozljedama, rečeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema podacima talibanske administacije najmanje 2.400 ljudi je poginulo, a više od 2.000 ozlijeđeno u zemljotresima koji su se dogodili 7. oktobra.

Nakon zemljotresa koji su se ranije ove godine dogoodili u Turskoj i Siriji u kojima je po procjenama poginulo oko 50.000 ljudi, posljednji zemljotres u Afganistanu je najsmrtonosniji ove godine.

"Zemljotres se dogodio oko 11 sati ujutro, kada su muškarci bili izvan kuća, tako da su većina ozlijeđenih i poginulih žene i djeca koji su u to vrijeme bili u kućama", rekao je doktor Alaa AbouZeid iz WHO-a za Reuters.

"Dvije trećine onih koji su primljeni u bolnicus teškim ozljedama koje sam jučer vidio su djeca i žene", rekao je.

Potraga za preživjelima i mrtvima nakon potresa u Afganistanu

AbouZeid je rekao da je "poražavajuće" vidjeti djecu u bolnici u kritičnom stanju.

"Vidio sam dijete staro oko 3-4 mjeseca s ozljedom glave zbog zemljotresa", rekao je.

Trauma glave može uzrokovati dugotrajne iscrpljujuće učinke ili invaliditet, rekao je AbouZeid. Dodao je da ekipe Svjetske zdravstvene organizacije ozbiljno shvataju situaciju s obzirom na uticaj takvih ozljeda na žrtvu i njihove porodice koje bi im trebale pružati podršku dugoročno.

Epicentar prvog zemljotresa bio je četrdesetak kilometara sjeverozapadno od Herata, u kojem živi oko 700.000 ljudi. Nakon toga uslijedila su najmanje tri velika zemljotresa.

Američki geološki zavod zabilježio je zemljotrese magnitude 6,3.

Pročitajte i ovo: UN počele sa distribucijom pomoći područjima Afganistana pogođenim potresom

Afganistanski zdravstveni sistem, koji se u velikoj mjeri oslanja na stranu pomoć, suočio se s paralizirajućim rezovima u dvije godine otkako su talibani preuzeli vlast, a velika međunarodna pomoć, koja je činila okosnicu ekonomije, je zaustavljena.

Diplomati i humanitarni radnici kažu da zabrinutost zbog talibanskih ograničenja za žene i trenutne globalne humanitarne krize uzrokuju da donatori povlače finansijsku podršku.

Humanitarna kancelarija Ujednijenih nacija najavila je pet miliona dolara pomoći nakon zemljotresa, ali neposredna materijalna pomoć stigla je iz ograničenog broja zemalja.

Izvor: Reuters