Vođa Wagner grupe poziva Ruse da vrše pritisak na vojsku zbog zaliha municije

Jevgenij Prigožin

Vođa i suosnivač ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin(Yevgeny Prigozhin), za kojeg se zna da ima bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom, pozvao je Ruse da izvrše pritisak na vojsku da svojim borcima da više municije.

"Kada bi svaki Rus na svom nivou jednostavno rekao 'daj municiju Wagneru', kao što se već dešava na društvenim mrežama, onda bi to već bilo važno", rekao je on u audio objavi na Telegramu 22. februara.

Poziv dolazi dan nakon što je Prigožin optužio najviše zvaničnike oružanih snaga da su počinili "izdaju" jer nisu opskrbili dovoljnom municijom svoje privatne trupe, koje su bile glavna snaga u bici za zauzimanje grada Bakhmuta na istoku Ukrajine.

Pročitajte i ovo: Wagner tvrdi da je okupirao ukrajinsko selo u blizini Bakhmuta

On kaže da njegovim trupama redovno nedostaje oko 80 posto municije koja im je potrebna dok se bore protiv ukrajinskih oružanih snaga u regionu Donjecka.

Kao odgovor, rusko ministarstvo odbrane odbacilo je Prigožinove tvrdnje, rekavši da se sve dobrovoljačke brigade na istoku Ukrajine snabdijevaju svim vrstama municije na "blagovremen" način.

Prigožin je potom izjavu Ministarstva odbrane nazvao "pljuvanjem u oči Wagnerove privatne vojne grupe i pokušajem da se prikriju njeni zločini nad borcima koji danas provode hrabre akcije".

Dodao je da u gradu Bakhmut, gdje mjesecima traju najintenzivnije borbe, osim Wagnerovih trupa, nema drugih dobrovoljačkih grupa.

Dva dana ranije, u drugoj audio izjavi, Prigožin je optužio ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova da su odbili da isporuče municiju Wagneru u "pokušaju da je unište".

Prigožin je dodao da je od njega zahtjevano da se "izvini i posluša" kako bi obezbijedio municiju za svoje trupe.

Wagner je od prošlog ljeta regrutovao hiljade zatvorenika iz kaznionica širom Rusije.

Pročitajte i ovo: Brutalnost ruskog Vagnera na bojnom polju u Ukrajini