Ruski plaćenici grupe Wagner tvrde da formiraju pograničnu miliciju

Otvaranje centra Wagner grupe u Sankt Peterburgu, 4. novembar 2022.

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u petak, 11. novembra da je njegova organizacija počela da obučava civile u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom kako bi formirali miliciju i izgradili utvrđenja.

"Wagner pomaže i nastaviće da pomaže stanovništvu u pograničnim područjima da nauče kako da grade inženjerske strukture, te obučavaju i organizuju miliciju", rekao je Prigožin, kako je navela služba za medije njegove kompanije Concord, prenosi AFP.

Rekao je da je "veliki broj ljudi već spreman da brani svoju zemlju".

Pročitajte i ovo: Izlazak Vagnera iz senke u Ukrajini

Prigožin je rekao da je glavni cilj grupe Wagner bio da započne s izgradnjom utvrđenja i škola za obuku u regijama Belgorod i Kursk, koje su posljednjih mjeseci redovno izložene napadima za koje Moskva okrivljuje ukrajinsku vojsku.

"Ako želite mir, pripremite se za rat", rekao je, insistirajući na tome da svaki Rus ima pravo braniti svoju domovinu kako smatra da treba.

Prigožin je u septembru prvi put otkrio da je 2014. osnovao Wagnerovu grupu za borbu u Ukrajini i priznao njeno prisustvo u Africi, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi.

Do priznanja je došlo nakon što su on i Kremlj dugo poricali postojanje grupe. Služenje u plaćeničkim jedinicama za Ruse nije zakonito.

Wagnerovi borci bili su na čelu moskovske ofanzive u Ukrajini, a u septembru se pojavio video koji prikazuje Prigožina kako posjećuje zatvor i nudi zatvorenicima ugovore da se bore u zamjenu za oslobađanje.

Pročitajte i ovo: Plaćenička grupa Vagner pokušava da zatvorenicima popuni redove u Ukrajini

Ukrajinski zvaničnici kažu da je Prigožin slao hiljade vojnika regrutovanih u ruskim zatvorima na prvu liniju ratišta.

Prigožin, koji je takođe dugo bio optuživan da vodi "fabriku trolova" kako bi uticao na glasove u zapadnim zemljama, u ponedjeljak, 7. novembra je priznao da se miješao u američke izbore.

Nekada figura u sjeni, 61-godišnji bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, sve je prisutniji u javnosti i analitičari kažu da bi to moglo značiti da možda razmišlja o političkoj ulozi.

Početkom novembra grupa Wagner je otvorila centar u Sankt Peterburgu, drugom gradu po veličini u Rusiji.

Prigožin se u četvrtak, 10. novembra požalio da je gradski guverner Jevgenij Beglov odbio da dozvoli rad centra, optužujući ga da promoviše interese "ukrajinskih nacionalista".

Pročitajte i ovo: Uspon Prigožina: 'Putinov kuhar' sve više u centru pažnje
Izvor: AFP