Vučić: Kosovo aplikacijom za članstvo u EU krši Vašingtonski sporazum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarsko-srpskom graničnom prelazu kod Kelebije pored žičane ograde, 15. decembar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Kosovo aplikacijom za članstvo u Evropskoj uniji (EU) krši Vašingtonski sporazum.

Kosovo je 15. decembra formalno apliciralo za punopravno članstvo u Evropsku uniju (EU).

Pročitajte i ovo: Kosovo apliciralo za članstvo u EU

"Na sve to odgovorićemo večeras posle sednice Vlade. Dobićete odgovore i oko našeg zahteva u vezi Rezolucije 1244 UN, ali i povlačenje priznanja Kosova od mnogih zemalja", rekao je Vučić novinarima 15. decembra tokom obilaska mađarsko-srpske granice.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, poznat kao Vašingtonski sporazum, potpisan je 4. septembra 2020. godine u Beloj kući u Vašingtonu prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump).

Tim sporazumom Kosovo se obavezalo na jednogodišnji moratorijum prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija na obustavu kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Na godišnjicu potpisivanja sporazuma, Stejt department je ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave sa moratorijumom.

Pročitajte i ovo: Šta jeste i šta nije sprovedeno? Godinu dana od Vašingtonskog sporazuma


Vučić je još rekao da se aplikacijom Kosova za članstvo u EU krši član 49. Ugovora o EU.

"Uslov da biste mogli da tražite članstvo u EU je da budete evropska država. Ne znam po kom kriterijumu se gleda da li je neko država ili ne, da li to misli jedna članica EU ili sve države EU, ili po članstvu u Ujedinjenim nacijama", naveo je Vučić.

Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova. Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. Zvanični Beograd ne priznaje nezavisnost svoje bivše južne pokrajine, ali pod pokroviteljstvom EU vodi sa Prištinom dijalog o normalizaciji odnosa koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Zvanični Beograd je u međuvremenu najavio da će uputiti međunarodnoj misiji na Kosovu, KFOR, zahtev za povratak do 1.000 pripadnika svojih bezbednosnih snaga na Kosovo zbog pojačanog prisustva kosovske policije na severu.

Srbija se pri tome poziva na Rezoluciju 1244 UN.

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan, rekao je 13. decembra za RSE da se Sjedinjene Države kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa mađarskom predsednicom Katalin Novak obišao 15. decembra privremene granične barijere i granične službe Mađarske.

Sa njima je bio i Andrej Babiš, kandidat za predsednika Češke i bivši premijer te zemlje.

Vučić je najavio da će Srbija preduzeti ojačavanje svoje granice ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj zbog povećanog priliva migranata.

U međuvremenu Srbija se usklađuje sa EU i uvodi vize građanima država iz kojih dolaze migranti, a to su Tunis, Burundi, Gvineja Bisao i Indija.