Vučić najavio skup 'državnih organa Srbije i RS', Konaković kazao da nema 'državnih organa RS'

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu, 14. april 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je posle razgovora sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom u Beogradu, da su se dogovorili o skorom organizovanju skupa "svih državnih organa" Srbije i RS.

Skup će biti održan kako je najavio, na teritoriji tog entiteta Bosne i Hercegovine (BiH).

"Sa posebnom pažnjom sam saslušao predsednika Dodika povodom svih dešavanja u Republici Srpskoj i BiH i dogovorili smo da u najkraćem roku organizujemo skup svih državnih organa Srbije i Srpske, na teritoriji Republike Srpske", napisao je Vučić u Instagram postu od ponedeljka, 20. jula.

Konaković: Ne postoje državni organi RS

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedin Konaković je reagovao na Vučićevu izjavu, ističući da "ne postoje državni organi Republike Srpske."

"RS je enitet u suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Svaki vaš dolazak u taj dio naše domovine je dolazak na teritoriju Bosne i Hercegovine, vi kao predsjednik Srbije koji je više puta rekao da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH u javnim obraćanjima trebate stvari nazivati pravim imenom," naveo je Konaković na Fejsbuku.

On je dodao da nakon poziva Vučićevih saradnika na stipendiranje studentkinja koje veličaju ratne zločince i počinjene zločine, najave da će graditi spomenik Draži Mihajloviću, "ne/namjerne poruke poput ovih nas vraćaju nazad, ne idemo ka stabilnosti regiona i međusobnom uvažavanju".

"Naša pružena ruka je znak naše snage i naše želje da stvari idu ka stabilizaciji odnosa, nikako nije znak naše slabosti," zaključio je Konaković.

Šta je prethodilo?

Susret Dodika i Vučića događa se u trenutku inteziviranja međunarodnih kritika usmerenih ka predsedniku RS, zbog njegovih istupa i poteza entitetskih institucija koji se ocenjuju kao destabilizirajući po državu BiH.

Da su Dodikove izjave protiv perspektive članstva BiH u Evropskoj uniji (EU), poručio je u sredu, 19. jula, evropski šef diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

"Čin udaljavanje od ustavnog poretka mora biti zaustavljen. Retorika koja deli, pretnje secesijom, pretnje teritorijalnom integritetu, veličanje ratnih zločinaca moraju prestati, jer za takve nema mesta u Evropi", rekao je Borelj na petom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU, održanom u Briselu.

Pročitajte i ovo: Borrell: Potezi vlasti Republiku Srpsku vode u izolaciju

Da Dodikovi potezi proizvode negativne efekte i izvan BiH, ustvrdio je u svom obraćanju članovima Komiteta za spoljne poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Gabril Eskobar (Escobar) u utorak 18. jula.

"Dodikovo ustrajno, secesionističko i antidemokratsko djelovanje ugrožavaju stabilnost, sigurnost i prosperitet zemlje i šire regije", naveo je američki zvaničnik.

Pročitajte i ovo: Dodikov secesionizam ugrožava stabilnost BiH, poručio Escobar

Koje su dve poslednje sporne odluke RS?

U poslednjih mesec dana institucije RS donele su dve odluke koje pogađaju institucije centralne vlasti u BiH.

Skupština RS je 27. juna odličila da se odluke Ustavnog suda BiH neće primenjivati na njenoj teritoriji, između ostalog i zbog spora o pravilniku rada suda.

Pet dana ranije ista Skupština je izglasala da se odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, što je trenutno nemački diplomata Kristijan Šmit (Christina Schmidt), neće objavljivati u entitetskom službenom glasniku.

Šmit je ubrzo poništio obe skupštinske odluke i izmenio Krivični zakon BiH. Zakonske izmene odnose se na to da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično delo.

Kakav je Vučićev stav?

Srpski predsednik Vučić od izbijanja poslednjih kriza u BiH, većinom se držao po strani, navodeći da se o krizi neće izjašnjavati.

Ipak, nakon nedavnog razgovora sa Dodikom, u gostovanju na srpskoj televiziji Prva 2. jula, dan nakon što je Šmit poništio sporne odluke Skupštine RS, je kazao kako se "plaši da su stranci doneli odluku da idu veoma žestoko".

Pročitajte i ovo: 'Dodik bliži Putinu nego Vučiću'