Vučić: Nema pozivnica za Cetinje i Brisel

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da nije dobio pozivnicu za svečanost ustoličenja vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju.

„Ako dobijem pozivnicu, razmisliću da li ću ići“, rekao je Vučić 24. avgusta odgovarajući na pitanje novinara da li će 5. septembra biti prisutan na ceremoniji ustoličenja prvog čoveka Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Deo građana Crne Gore koji se protivi da se ustoličenje vladike Joanikija dogodi u Cetinjskom manastiru protestovao je 22. avgusta u Cetinju sa porukom da na tom mestu neće dozvoliti ceremoniju SPC.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je 23. avgusta da država garantuje da će bezbednosna situacija biti mirna i nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog.

„Ukoliko do bilo čega dođe, Uprava policije delovaće promptno“, rekao je 23. avgusta Abazović za Televiziju Crne Gore.

Bez dijaloga u avgustu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 24. avgusta prisustvovao je svečanosti povodom završetka radova na izgradnji pruge kod Stare Pazove, gde je upitan o nastavku briselskog dijaloga.

„Razgovora Beograda i Prištine u Briselu ovog meseca najverovatnije neće biti“, rekao je Vučić i dodao da za to nije dobio poziv.

„Svakako ću otići kada budem pozvan“, naveo je Vučić.

Nastavak briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane, koje su predstavljali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, imali su 19. jula. Briselska administracija tada je najavila da će se krajem avgusta sastati pregovaračke ekipe, a da će naredni susret Vučića i Kurtija biti u septembru.

Aleksandar Vučić u Novoj Pazovi je najavio da će za šest meseci biti završena nova brza železnica od Beograda do Novog Sada. Svečanosti spajanja železničkog koloseka na deonici Stara Pazova - Novi Sad, na vijaduktu u plovnom delu Dunava, osim predstavnika Vlade Srbije prisustvovao je i generalni direktor Ruske železnice RŽD Oleg Belozjorov, kompanije koja izvodi radove na tom delu pruge, i najavio izgradnju objedinjenog železničkog dispečerskog centra u Makišu u Beogradu.