Vučić: 51 osoba stradala za vreme poplava

Vlada u Skupštini Srbije, ilustrativna fotografija

Poslednji bilans stradalih građana za vreme katastrofalnih poplavama u Srbiji je 51 osoba, saopštio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u republičkom parlamentu, odgovarajući na poslanička pitanja o poplavama i njihovim posedicama.

Na kritike opozicionih poslanika da su tragične posledice potopa mogle biti manje da je bilo brže reakcije vlasti, Vučić je odgovorio da je Vlada radila najbolje što je mogla.

Srbija još uvek utvrđuje posledice zastrašujuće elementarne nepogode koja je pogodila pre nepune dve nedelje. Najnovije zvanične podatke o stradalima premijer Aleksandar Vučić izneo je pred poslanicima tokom rasprave koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda: poplave u Srbiji i da li su nadležni učinili dovoljno da njihove posledice budu manje. Govoreći o žrtvama, Vučić je napomenuo da se manji deo teritorije Obrenovca još uvek nalazi pod vodom, što bi moglo uticati na konačan bilans.

„Tačan broj utopljenika je 24. Od pokretanja klizišta stradalo je jedno lice. Nestalih lica je još četiri. Onih koji su na teritoriji osam opština preminuli prirodnom smruću je ukupno 26. Što se tiče ljudskih života postojao je jedan objektivan problem za koji mora da se snosi odgovornost. Za to može da snosi odgovornost cela Srbija: mi danas imamo svega 17 odsto ispravnih sirena u Srbiji. Tako ni u Obrenovcu nisu radile sve sirene. Radila je jedna sirena, tek toliko da imate u vidu u kakvom se stanju nalazi naša zemlja“, rekao je Vučić.

Prvo pitanje premijeru Srbije, stiglo je od predstavnika opozicije, jednog od inicijatora održavanja sednice poslanika Nove stranke Zorana Živkovića:

„Zašto niko od nadležnih nije reagovao na crveno upozorenje od 12. maja u kome su za područje Obrenovca najavljeni vodostaji preko granice vanredne odbrane od poplava?“, pitao je Živković

Negiravši Živkovićeve tvrdnje, Vučić je naglasio da je reakcija nadležnih bila pravovremena, a spasilački timovi su pošto su obilne kiše počele da padaju na terenu bile u roku od 90 minuta, evakuišući ugrožene građane Obrenovca.

„Sektor za vanredne situacije je preneo preliminarna upozorenja svim komandantima štabova za vanredne situacije o očekivanim količinama padavina. Dakle taj sektor je reagovao apsolutno pravoremeno, tačno na vreme i kada je to bilo moguće 12. 5 2014.“, precizirao je Vučić.

Živković je takođe postavio pitanje odgovornosti i nadležnih iz preduzeća „Srbijavoda“, ali i zašto jedna od značajnijih termoelektrana u Srbiji, „Nikola Tesla“ nadomak Obrenovca, koja je nekoliko dana bila bila ugrožena potopom, nema adekvatnu odbranu od poplava.

„Mislim da nije u redu da okrivljujemo celu Srbiju, Boga i ne znam šta smo još imali kao razloge što nam se to desilo za svaku propuštenu priliku da se uradi nešto što je obaveza nekog organa ili pojednica. Može da se nađe pojedinačna odgovornost. Ne optužujem nikoga, nego pitam samo na koji način ćemo doći do toga.“ smatra Živković.

Poslanike iz redova opozicione Nove demokratske stranke zanimalo je da li je ranije uvođenje vanredne situacije moglo spasiti ljudske živote i umanjiti koja se, u najgorem slučaju procenjuje na milijardu evra? Njihov predstavnik Marko Đurišić:

"Već 13. maja su vanredne situacije proglašene u nekim gradovima, a tek 14. je država na teritoriji cele republike proglasila vanrednu situaciju. Da li je to bilo blagovremeno?", upitao je Đurišić.

U svom odgovoru, Vučić je najavio da će Vlada Skupštini podneti izveštaj o poplavama u Srbiji, dodavši da je Srbija odluku o vanrednoj situaciji donela u jedinom mogućem trenutku, kada druge države regiona to još nisu učinile.

"Nemam čega ni da se plašim, ni da se stidim. Odluku o vanrednoj situaciji na celoj teritoriji zemlje jedino je donela Republika Srbija. U jedinom mogućem trenutku, kada mnogi drugi u regionu nisu doneli tu odluku. BiH nin jednog sekunda nije donela tu odluku, Hrvatska nije donela tu odluku. Kririkovano rukovodstvo i jedne i druge zemlje zbog toga. Srbija je donela tu odluku istog sekunda, kada je katastrofa u Obrenovcu krenula da se dešava. Reagovali smo najbolje što smo znali i umeli, najbolje što smo mogli.", rekao je Vučić.

Poslanike su interesovale i mere vlade kojima će pomoći građanima u ugroženim područjima, pogotovo u Obrenovcu čija je gotovo čitava teritorija bila potopljena. Miroslav Markićević član Nove Srbije, stranke koja pripada vladajućoj većini, izneo je nekoliko predloga – među kojima i:

„Recimo da ljudi iz Obrenovca, naravno ne svi, budu oslobođeni plaćanja struje u narednih godinu dana? To će biti nekoliko stotina ili hiljada domaćinstava, a Elektroprivreda neće propasti?“, bilo je Markićevićevo pitanje.

Odgovarajući na ovaj predlog, Vučić je poručio da će se Vlada potruditi da građanima obezbedi olakšice da im se nekim delom šteta nadoknadi, kada su u pitanju kuće, stoka, ili poljoprivredna proizvodnja. Ali, ovako predloženih ustupaka neće biti, decidan je Vučić.

"Država mora da naplaćuje ono što je njeno. Obrenovčanima, svim ljudima sa poplavljenih područja od Svilajnca do Krupnja, pomoćićemo na sve moguće načine. Bolje je da izvučemo naš novac da im damo i da im kažemo evo molim vas platite račun. Nego da im kažemo ne plaćajte račun. Jer kad uvedemo taj sistem gotovi smo u godinama pred nama", uzvratio je Vučić.

Održavanje sednice o posledicama poplava u ponedeljak su zatražili poslanici opozicionih partija Demokratske stranke i Nove stranke.