Vulin sa direktorom ruske Federalne službe obezbeđenja o 'nastavku obuke' srpskih bezbednjaka

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je sa direktorom Federalne službe obezbeđenja Rusije, generalom Dmitrijem Kočnevom, o nastavku obuke pripadnika srpskih službi bezbednosti i razmeni iskustva po pitanju organizacije i obezbeđenja štićenih lica i događaja, saopšteno je 17. oktobra.

U saopštenju Vlade Srbije nisu precizirani detalji o kakvim je obukama reč, već samo da je Vulin ocenio da je ta saradnja "unapredila nivo profesionalizma jedinica za obezbeđenje".

Vulin se, kako je saopšteno, Kočnevu zahvalio na kontinuiranoj podršci i partnerstvu, kao i na saradnji sa Federalnom službom bezbednosti, koja traje od 2013. godine.

Potpredsednik Vlade Srbije je drugog dana zvanične posete Rusiji prisustvovao i prijemu povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda, u Drugom svetskom ratu, u ambasadi Srbije u Moskvi.

Vulin je tokom obraćanja u ambasadi ocenio da Srbi i Rusi "nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta".

I dan ranije, Vulin se sastao sa visokim zvaničnicima ruskih službi bezbednosti, a nakon sastanaka je poručio da Srbija i Rusija "nastavljaju jačati saradnju bezbednosnih struktura".

Vulin, koji je u zvaničnoj poseti Moskvi od 16. oktobra, važi za jednog od najjačih pristalica Kremlja među predstavnicima vlasti u Srbiji. Od početka invazije na Ukrajinu u više navrata je bio u zvaničnim posetama Rusiji.

U septembru se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku, kada je poručio da je Srbija ne samo strateški partner, već i saveznik Rusije.

Između ostalog, Vulin se sredinom juna u Moskvi sastao sa vrhom najznačajnijih bezbednosnih službi Rusije, a u aprilu sa sekretarom Saveta bezebednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

Njega su su u januaru ove godine odlikovali predsednik Rusije i Federalna služba bezbednosti.

Stejt department ga je stavio na listu sankcija polovinom 2023. godine, zbog veza sa Rusijom i navoda o korupciji dok je još bio na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

On se povukao sa te funkcije u novembru 2023.

Za potpredsednika Vlade Srbije imenovan je početkom maja.

Uprkos pozivima Evropske unije, čiji je kandidat za članstvo, Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, a predstavnici vlasti u Beogradu održavaju veze sa Kremljom.

Pročitajte i ovo: Da li je Vučić potrebniji Putinu, nego Putin Vučiću?